Techmiljardair Bill Gates denkt dat er een kans is van meer dan 5 procent dat we het ergste van de coronapandemie nog niet gezien hebben.

“We lopen nog steeds het risico dat deze pandemie een variant genereert die nog besmettelijker en nog dodelijker is”, zei de medeoprichter van Microsoft afgelopen weekend in een interview met de Financial Times.

Hij voegde eraan toe: “Het is niet waarschijnlijk, ik wil geen doemdenker zijn, maar het risico is veel groter dan 5 procent dat het ergste van deze pandemie nog moet komen.”

Wereldwijd zijn naar schatting meer dan 6,2 miljoen mensen aan Covid-19 overleden. Gates waarschuwde eerder voor de risico’s van een pandemie en zei tijdens een TED Talk in 2015 dat de wereld “niet klaar” was voor een grote virusuitbraak.

Gates vertelde de FT dat er coronavaccins nodig zijn met een langere werkingsduur die de infectie blokkeren. 

In zijn nieuwe boek, "How to Prevent the Next Pandemic," zegt Gates dat hij optimistisch is dat COVID-19 "de laatste pandemie" kan zijn.

De medeoprichter van Microsoft stelt voor een task force samen te stellen om wereldwijde gezondheidscrises te monitoren, omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) momenteel "minder dan tien mensen" fulltime in dienst heeft die uitkijken naar dodelijke nieuwe virussen. Een team dat epidemische uitbraken in de gaten houdt zou kunnen worden samengesteld uit deskundigen, waaronder datawetenschappers en epidemiologen, aldus Gates.

In april 2020 bekritiseerde Gates de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump vanwege het stopzetten van de jaarlijkse 400 miljoen dollar aan Amerikaanse financiering voor de WHO.

LEES OOK: Het aantal miljardairs steeg in 2020 met 13% – dit zijn de 15 rijkste miljardairs