• In tegenstelling tot collega-miljardair Elon Musk denkt Bill Gates niet dat naar Mars gaan enorm belangrijk is.
  • Gates ziet investeren in de ruimtevaart niet als de meest effectieve oplossing voor de problemen waar de mensheid mee kampt.
  • Hij besteedt zijn geld liever aan het aanpakken van het klimaatprobleem en gezondheidscrises op aarde.

Techmiljardairs Elon Musk en Jeff Bezos, bekend van respectievelijk Tesla en Amazon, pompen miljarden in de commerciële ruimtevaart – dit om hogere doelen te bereiken zoals het vestigen van kolonies buiten de atmosfeer van de aarde.

Bill Gates, net als Musk en Bezos een van de rijkste mensen ter wereld, maakt zich meer zorgen over problemen dichter bij huis.

De medeoprichter van Microsoft legt uit waarom hij niet meedoet aan de ruimterace van Bezos en Musk in de Sway-podcast van Kara Swisher van afgelopen maandag.

“Nee, ik ben geen Mars-type. Ik ken wel veel Mars-fans”, aldus Gates. “Ik denk niet dat raketten de oplossing zijn. Maar misschien mis ik daar iets.”

Gates, die bij de podcast zijn nieuwe boek ‘Hoe een klimaatramp te vermijden’ kwam promoten, zei dat hij geïnteresseerd is in om zijn vermogen in te zetten voor een paar van de grootste uitdagingen voor de mensheid.

‘Ik kan ook vaccins kopen’

Gates vertelde tegen Swisher dat hij niet echt staat te springen om een ruimteticket te kopen.

“Ik ga niet veel geld betalen [voor een ruimteticket, red.], omdat mijn stichting vaccins tegen mazelen kan kopen en een leven kan redden voor 1.000 dollar”, aldus Gates. “Bij alles wat ik doe, denk ik altijd: oké, ik zou die 1.000 dollar ook uit kunnen geven aan het kopen van een vaccin tegen mazelen.”

Lees ook op Business Insider

Als het gaat om het aanpakken van klimaatverandering en het terugdringen van CO2-emissies op de lange termijn, vindt Gates dat er meer aandacht besteed moet worden aan industrieën die moeilijk groen te maken zijn. Denk hierbij aan staalsector, vleesindustrie en cementproductie

Bedrijven als Tesla hebben wel grote vooruitgang geboekt bij “de gemakkelijke dingen zoals personenauto’s’, erkende hij. “Het is daarbij belangrijk om te benadrukken dat wat Elon heeft gedaan met Tesla een van de grootste bijdragen aan klimaatverandering is die iemand ooit heeft gedaan”, aldus Gates. “Elon onderschatten is geen goed idee.”

Musk wil een stad op Mars bouwen

De interplanetaire ambities van Musk draaien om het gebruik van raketten die zijn ontwikkeld door SpaceX, het ruimtebedrijf dat hij in 2002 heeft opgericht met als doel om in 2050 een miljoen mensen naar Mars te hebben gebracht.

Musk is van plan om een zelfvoorzienende stad op de rode planeet te vestigen, zodat de mensheid een toekomstige apocalyps op aarde kan overleven

Amazon-oprichter Jeff Bezos wil dat zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin een basis op de maan mogelijk maakt. Dit in combinatie met ruimtekolonies die plaats kunnen bieden aan een biljoen mensen.

Zowel SpaceX en Blue Origin werken aan de ontwikkeling van herbruikbare raketten die de kosten van een reis naar de ruimte drastisch verlagen.

LEES OOK: Elon Musk is de rijkste mens ter wereld, maar hij wil al zijn bezittingen van de hand doen om naar Mars te kunnen