Op de energiemarkt is er op dit moment weer veel keuze bij het soort contract dat je kunt afsluiten. Dat gaat van een dynamisch contract, waarbij prijzen van gas en stroom dagelijks schommelen, tot variabele prijzen die 1 tot 3 maanden hetzelfde blijven, en vaste prijscontracten voor 1 tot 3 jaar.

Dynamische energieprijzen zijn direct gekoppeld aan de beweging van prijzen van gas en stroom op de groothandelsmarkt. Sinds de start van dit jaar zijn prijzen op groothandelsmarkten fors gedaald. Huishoudens met dynamische contracten hebben dat meteen gemerkt in de portemonnee, terwijl prijsveranderingen op de groothandelsmarkt bij variabele contracten wat langzamer doorsijpelen.

Interessant in de onderstaande grafiek van de gasprijs op de Amsterdamse groothandelsmarkt is dat die van maart tot begin deze maand is gedaald van een niveau van ruim 50 euro per megawattuur (MWh), naar een dieptepunt van 23 euro per MWh.

Maar in de afgelopen 7 dagen is de gasprijs op groothandelsmarkten voor het eerst in lange tijd weer vrij fors gestegen van ongeveer 25 euro per MWh naar 38 euro per MWh, een plus van ruim 50 procent! Zo’n schommeling tikt voor huishoudens met dynamische contracten dus meteen aan.

Nu is het zo dat het gasverbruik in de zomermaanden relatief zeer laag is, maar in de wintermaanden met een veel hoger gasverbruik kan een sterke prijsstijging wel degelijk aardig aantikken.

Waarschuwing bij dynamisch energiecontract

Energiebedrijven moeten als het aan D66 ligt consumenten gaan waarschuwen voor de risico's van een dynamisch energiecontract.

Aanbieders adverteren volgens D66-Kamerlid Raoul Boucke met lage prijzen, waar niet de risicopremies in zitten die wel in rekening worden gebracht bij vaste en variabele contracten. Maar zij vertellen er vaak niet bij dat de prijzen in de donkere en koude wintermaanden snel en hoog kunnen oplopen. Daar wil Boucke verandering in brengen, zodat mensen "van tevoren weten waar ze nou precies voor kiezen".

Het aandeel dynamische energiecontracten op het geheel is nog beperkt, maar neemt wel toe. Van de miljoenen huishoudens in Nederland hebben er nu 178.000 een dynamisch contract. Dat is een derde meer dan in december vorig jaar, aldus cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"Mensen mogen zelf kiezen wat voor een energiecontract ze afsluiten, maar het is dan wel goed dat ze zich bewust zijn van de risico’s", zegt Boucke. Hij wijst erop dat de prijzen extra wisselvallig zijn door de oorlog in Oekraïne. "Mensen die nu een dynamisch contract afsluiten, kunnen in de winter verrast worden door een hoge energierekening die ze misschien niet kunnen betalen."

LEES OOK: Lever je met zonnepanelen netto stroom terug aan je energieleverancier? Dit zijn de hoogste terugleververgoedingen per 1 juni