Wie zonnepanelen heeft, maakt standaard gebruik van de zogenoemde salderingsregeling. Hierbij wordt teruggeleverde stroom van zonnepanelen weggestreept tegen stroom die je afneemt van de energieleverancier. Lever je netto echter meer stroom terug dan je verbruikt, dan geldt er een speciale terugleververgoeding. De tarieven daarvan kunnen per energieleverancier fors verschillen.

Een voorbeeld: stel je levert met eigen zonnepanelen 2.000 kWh stroom per jaar terug aan het net en neemt 1.500 kWh van je energieleverancier af. Dan zijn er twee tarieven relevant: het reguliere stroomtarief inclusief belastingen van je energieleverancier én de terugleververgoeding.

Eerst wordt de stroom die je afneemt van je energieleverancier, weggestreept tegen een evenredig deel van de elektriciteit die je met zonnepanelen teruglevert. In dit voorbeeld kan 1.500 kWh worden gesaldeerd en dat gebeurt tegen het reguliere stroomtarief van de energieleverancier van bijvoorbeeld 0,35 euro per kWh. Per saldo hoef je dan niets te betalen aan je energieleverancier, omdat de teruggeleverde stroom dezelfde waarde heeft als de afgenomen elektriciteit.

Vervolgens is er nog 500 kWh aan teruggeleverde stroom die niet gesaldeerd kan worden. Daar komt de terugleververgoeding om de hoek kijken en die is standaard lager dan het reguliere tarief van je energieleverancier.

Forse daling terugleververgoedingen van stroom uit zonnepanelen

Uit een inventarisatie van financiële vergelijker Energievergelijk.nl blijkt dat de terugleververgoedingen per 1 juni een stuk lager liggen dan begin dit jaar. Was er in januari nog sprake van een gemiddelde terugleververgoeding van ruim 20 cent per kWh, inmiddels is dit gezakt tot 8 cent per kWh.

Dit heeft er uiteraard mee te maken dat variabele en vaste tarieven voor stroom in de eerste maanden van dit jaar flink zijn gedaald.

Kijk hier voor een overzicht van de actuele stroom- en gastarieven voor nieuwe klanten per 1 juni, voor variabele contracten en prijzen die 1 jaar en 3 jaar vast liggen.

Voor we naar de terugleververgoedingen gaan, is het handig om te weten hoe hoog de gemiddelde tarieven voor nieuwe klanten zijn voor verschillende soorten contracten. De gemiddelde variabele stroomprijs ligt per 1 juni op 0,36 kWh, voor 1 jaar vast is het gemiddelde tarief 0,39 euro per kWh en voor 3 jaar vast eveneens om 0,39 euro per kWh.

Voor variabele energiecontracten ziet de top 5 van hoogste terugleververgoedingen er per 1 juni als volgt uit.

Terugleververgoeding zonnestroom (per 1 juni 2023): Variabel

 1. Vattenfall: €0,168 per kWh
 2. EnergieVanOns: €0,126 per kWh
 3. Greenchoice; €0,115 per kWh
 4. Shell Energy: €0,10 per kWh
 5. Pure Energie: €0,095 per kWh

(bron: EnergieVergelijk.nl)

Te zien is dat de hoogste terugleververgoeding voor variabele contracten, in dit geval 0,168 euro per kWh bij Vattenfall, minder dan de helft bedraagt van het gemiddelde variabele stroomtarief voor nieuwe klanten per 1 juni (0,36 euro per kWh).

Dan de energiecontracten voor 1 jaar vast. Daar ziet de top 5 bij de terugleververgoedingen er als volgt uit.

Terugleververgoeding zonnestroom (per 1 juni 2023): 1 jaar vast

 1. Greenchoice: € 0,115 per kWh
 2. Powerpeers: €0,11 per kWh
 3. Pure Energie: €0,095 per kWh
 4. Oxxio: €0,09 per kWh
 5. Eneco: €0,09 per kWh

Voor contracten waarbij energieprijzen 1 jaar vaststaan, zijn de terugleververgoedingen opvallend genoeg nog lager dan bij de variabele contracten. Bij Greenchoice ben je het meest gunstig uit met een terugleververgoeding van 0,115 euro per kWh, terwijl de gemiddelde 1-jaarsprijs voor stroom op 0,39 euro per kWh ligt.

Tot slot de terugleververgoeding voor meerjarige contracten.

Terugleververgoeding zonnestroom (per 1 juni 2023): 2 jaar of 3 jaar vast

 1. Greenchoice: € 0,115 per kWh
 2. Oxxio: €0,09 per kWh
 3. Eneco: €0,09 per kWh
 4. Delta: €0,09 per kWh
 5. Budget Energie: €0,061 per kWh

Ook bij de meerjarige energiecontracten liggen de terugleververgoedingen relatief laag, blijkt uit het overzicht van Energievergelijk.nl.

Om af te sluiten met het voorbeeld uit het begin van dit artikel: als je met zonnepanelen netto 500 kWh op jaarbasis teruglevert aan je energieleverancier, dan levert dat met de hoogste actuele, variabele vergoeding 84 euro op, maar je zult sneller op bedragen van rond de 50 euro uitkomen.

LEES OOK: Vast energiecontract per 1 juni: forse daling prijzen gas en stroom voor 1 jaar vast – en zo duur is 3 jaar vast