Voetbal en bier zijn trouwe bondgenoten. Maar net als in het café verschillen de bierprijzen per club en dat kan over een heel seizoen aardig wat uitmaken.

In de Nederlandse eredivisie verhoogden dit seizoen zeven clubs de bierprijzen, zo blijkt uit een analyse van besparingssite kortingscode.nl. Bij Feyenoord werd het bier goedkoper, maar in de Kuip wordt wel light bier geschonken.

De bierformaten zijn niet bij alle clubs gelijk. Heracles heeft het goedkoopste biertje met 2 euro voor 0,25 l, terwijl PSV, PEC Zwolle en FC Utrecht op 5 euro zitten voor een halve liter.

Om een gelijk speelveld te creëren heeft kortingscode.nl de bierprijzen bij eredivisieclubs allemaal omgerekend naar liters. Vervolgens is bekeken wat je kwijt bent als je een heel seizoen 1 liter per wedstrijd drinkt.

Het resultaat is te zien in onderstaande grafiek:

De duurste club is volgens deze methode VVV-Venlo, waar je ruim 191 euro kwijt bent voor een seizoen. Bij Heracles Almelo ben je het goedkoopst uit met een seizoensprijs van bijna 143 euro. Het verschil tussen deze twee bedraagt bijna 50 euro.

Bij de het tweede tabje van de grafiek ('groot formaat') zie je de absolute prijzen voor 'grote formaten', maar dat is dus niet gestandaardiseerd: PSV staat bovenaan met 5 euro voor een halve liter en Excelsior onderaan met 3,50 euro voor 0,4 liter. Relatief is VVV-Venlo het duurst omdat je 4,50 euro betaalt voor 0,4 liter (en 2,25 euro voor 0,2 liter).

Kortingscode.nl meldt verder nog dat Heineken koploper is met 5 stadions in de eredivisie, terwijl zusje Amstel de tweede plek deelt met Jupiler (beide 4 stadions). Op plaatsen drie en vier komen respectievelijk Bavaria (2 stadions) en Grolsch (1 stadion).

LEES OOK: Waarom bier niet in plastic flessen zit