De Nederlandse bierconsumptie daalt. Dronk in 1.990 de gemiddelde Nederlander in 91 liter, 25 jaar later is dat gedaald naar 78 liter.

Ondanks deze daling blijft het type consumptie gelijk. Volgens het Centraal Brouwerij Kantoor, de brancheorganisatie van Nederlandse brouwers, schommelt het aandeel van de traditionele pilsner al vijf jaar rond de 92 procent. "Pilsner is en blijft onveranderd populair. De bewegingen zitten in de randen. De speciaalbieren," vertelt de woordvoerder.

De grootste verschuivingen vinden plaats in de markt voor speciaalbieren. Rick Kempen, exportmanager van groothandel Bier en Co dat gespecialiseerd is in speciaalbieren, ziet heel duidelijk twee trends: Rosébier en Duits tarwebier.

Kempen ziet dat traditionele en ouderwetse biersoorten het goed doen: "Een paar jaar geleden waren het de Nederlandse en Belgische witbieren die het heel goed deden. We zien nu dat de consumenten toch op zoek gaan naar iets aparts, minder consumeren, meer genieten. Ze willen geen rotzooi."

Duits tarwebier wordt net als alle andere Duitse bieren gebrouwen volgens het Reinheitsgebod, dat betekent dat Duits bier alleen graan, water en hop mag bevatten. Andere zaken als suiker en kruiden zijn verboden. In Nederland en België wordt soms koriander of citrus aan het bier toegevoegd om de smaak te versterken.

Kempen ziet een duidelijke stijging in de vraag naar Duitse bieren ten opzichte van de Belgische en Nederlandse bieren. "In de jaren zestig kwamen de Belgen op de Nederlandse markt met speciaalbieren. We zien dat de consument verzadigd begint te raken en op zoek gaat naar andere soorten bier. Dan komen ze al snel bij de Engelse en de Duitse speciaalbieren uit."

Trendwatcher Reinier Evers vindt dit een logische verschuiving: "Consumenten worden steeds individualistischer. Ze willen niet meer iets hebben wat iedereen heeft. Status is tegenwoordig iets hebben wat anderen niet hebben. Daarin volgen ze massaal de trendsetters, die dan weer iets anders zoeken als de massa ze begint te imiteren. Bier is net als mode een zeer lifestyle gericht product geworden. Het merk is een belangrijker onderdeel van de drank geworden dan de smaak zelf."

De echt vooruitkijkende consument drinkt daarom nu al geen Duits of Engels bier, maar Amerikaans. Kempen: "Dertig jaar geleden zijn een paar kleine Amerikaanse brouwerijen begonnen met het brouwen van zeer traditioneel bier. Ze hebben daar de in Europa bedreigde biersoorten in stand gehouden. In Europa wordt bier niet meer zo gebrouwen. Het bier is zeer traditioneel, maar de vormgeving modern. Het blijven natuurlijk Amerikanen. In de Verenigde Staten loopt het in ieder geval zeer goed."

Naast de bovengenoemde liefhebbers van bier hebben de brouwerijen een andere doelgroep ontdekt. Mensen die helemaal niet van bier houden en dan met name vrouwen.

Eind volgende maand begint Heineken een proef in een aantal Amsterdamse cafés met een nieuw biertje, Charli. Charli is cider gemengd met gerstemout en water, met een fruitsmaak en expliciet gericht op vrouwen.

Dat vrouwen wel aan het bier willen bewijst rosébier. Deze zoete combinatie van witbier en fruitsap, gemaakt voor mensen die af en toe een biertje drinken, bleek een schot in de roos. Meerdere merken hebben inmiddels een eigen rosébier op de markt gebracht.

Eric Dias, brandmanager speciale bieren bij Heineken, was zeer verrast door het succes: "Deze zomer hebben we vier keer meer rosébier verkocht dan verwacht. We verkopen inmiddels evenveel Wieckse rosé als Wieckse witte, een merk dat we al een aantal jaar in de markt hebben staan."

Vooral vrouwen en jongvolwassenen zijn massaal aan het rosébier gegaan. Maar Dias denkt niet dat het een hype is: "We hebben het niet neergezet als een trendy product. Mensen vinden het lekker. Dat komt denk ik omdat de smaak van Nederland verzoet."

Kempen van Bier en Co ziet de toekomst van het rosébier minder positief: "Het ziet eruit als een breezer en het doet het goed in de breezermarkt. Ik weet niet hoe lang het nog populair blijft."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl