De huizenprijzen stijgen nog altijd enorm hard. Hoewel er grote verschillen tussen de provincies zijn is de gemiddelde huizenprijs het afgelopen jaar met ten minste een bruto jaarinkomen gestegen.

Deze stijgingen betekenen ook dat de huiseigenaar elke dag meer waarde in handen heeft. Volgens cijfers van woningmarktdienstverlener Calcasa, die data over de waardering van huizen verzamelt, werd de gemiddelde woningbezitter in het derde kwartaal van dit jaar elke dag 313 euro rijker vergeleken met een jaar eerder.

In de traditionele ‘rijke gemeenten’ Bloemendaal en Blaricum verdienden huizenbezitters per dag de grootste bedragen. Zij werden gemiddeld genomen in het derde kwartaal iedere dag 870 euro rijker door de gestegen huizenprijzen.

Prijsstijging per dag in het afgelopen kwartaal per gemeente, Bron: Calcasa
Prijsstijging per dag in het afgelopen kwartaal per gemeente, Bron: Calcasa

Door de sterke prijsstijgingen is de gemiddelde huizenprijs voor het eerst boven de grens van 400.000 euro uitgekomen. De gemiddelde prijs van een koopwoning ligt volgens Calcasa op 417.000 euro.

In Flevoland stijgt de woningprijs het hardst

In alle Nederlandse provincies stegen de huizenprijzen het derde kwartaal van 2021. In Utrecht en Noord-Holland waren die stijgingen in absolute zin grootst, maar andere provincies laten hogere groeipercentages zien.

In Flevoland steeg de woningprijs het hardst, met 21,3 procent op jaarbasis, en in Groningen steeg de gemiddelde huizenprijs zo met 20,3 procent.

Ook in Friesland en Drenthe stegean de prijzen vergeleken met een jaar eerder met percentages van zeker 19 procent. In Limburg waren de prijsstijgingen relatief gering, daar was de verandering nog geen 15 procent.

Calcasa constateert dat de betaalbaarheid van een koophuis de afgelopen jaren is afgenomen. In het derde kwartaal van dit jaar werd gemiddeld 14 procent van het netto maandinkomen uitgegeven aan netto woonlasten.

LEES OOK: Minister Ollongren wil biedlogboek voor makelaars om de misstanden bij de verkoop van huizen aan te pakken