• De enorme krapte op de woningmarkt en de coronacrisis leiden tot ander zoekgedrag onder potentiële huizenkopers.
  • Volgens huizensite Funda en makelaars zoeken mensen vaker buiten de eigen regio en willen ze de ruimte hebben voor een fijne thuiswerkplek.
  • Om toch te kunnen slagen op de oververhitte markt moet je goed zicht hebben op je financiële mogelijkheden, alert zijn op nieuwe woningen op de markt en flexibel zijn in je eisen.

Op de oververhitte huizenmarkt is de zoektocht naar een geschikte woning na een jaar corona nog moeilijker geworden. Niet alleen in de Randstad is er een woningtekort, maar ook op veel andere plekken in het land. De huizenprijzen stijgen daardoor naar nieuwe records.

Lees meer: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – grootste stijgingen buiten de Randstad

Afgelopen februari stegen de huizenprijzen het sterkst in twintig jaar, bleek onlangs uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde prijs van koopwoning steeg in een jaar tijd van 320.889 euro naar 369.070 euro. En volgens de Rabobank zullen de huizenprijzen dit jaar fors door blijven stijgen: gemiddeld met zo’n 8 procent.

Het geringe aanbod baart makelaars zorgen. Het is voor starters vrijwel onmogelijk geworden een huis te kopen.

1. Op zoek in andere regio's

Om een geschikte woning te vinden, verbreden potentiële huizenkopers steeds vaker het gebied waar ze zoeken, ziet CEO Quintin Schevernels van Funda:

"Gekoppeld aan de krapte op de markt zien we dat mensen hun zoekcriteria een beetje aanpassen, dus ook in andere regio's gaan zoeken. Dus als het in de regio Amsterdam bijvoorbeeld niet lukt, dat ze dan naar omliggende gebieden gaan kijken."

2. Ruimte voor goede thuiswerkplek

Door de coronamaatregelen zitten mensen veel vaker thuis. En dat betekent dat ze behoefte hebben aan een geschikte thuiswerkplek en meer ruimte, constateert zelfstandig makelaar Mariska Kramer bij RE/MAX in West-Friesland tegenover De Telegraaf:

"We merken dat mensen op zoek zijn naar een woning waar ze iets van een kantoortje hebben om gewoon een fijne thuiswerkplek te hebben, maar ook meer ruimte in de woning en om de woning heen."

3. Meer groen, minder appartementen

Na een hele dag thuiswerken is het lekker om ook even buiten te kunnen zitten. En dat is volgens Quintin Schevernels van Funda duidelijk terug te zien in de zoekopdrachten op zijn site:

"Gekoppeld aan corona zien we dat mensen buitenruimte belangrijker vinden. Dus er wordt meer gezocht op woningen met een tuin. Meer gezocht op woningen met bijvoorbeeld een balkon waar je buiten kan zitten. Er wordt minder gezocht op appartementen."

3 tips voor kopers in de oververhitte huizenmarkt

Om in de overspannen markt toch kans te maken op een geschikte woning kunnen een aantal strategieën helpen. Drie tips om de zoektocht een grotere kans van slagen te geven:

1. Alerts voor nieuwe woningen op de markt

Als een woning op Funda staat, is het gezien de enorme concurrentie op de woningmarkt vaak al te laat. Daarom moet je zorgen dat je al eerder te horen krijgt als er een nieuwe woning op de markt komt, zegt makelaar Mariska Kramer:

"Je kan je inschrijven bij makelaarskantoren voor previews. Dus voordat de woning op Funda staat al op de hoogte zijn. Dan heb je eigenlijk vaak al een plekje om te bezichtigen."

2. Financiële plaatje goed in kaart

Zomaar een woning gaan bekijken zonder dat je goed inzicht hebt in je financiële mogelijkheden is niet verstandig. Zorg daarom dat je op voorhand precies weet in welke prijsklasse je kan zoeken, raadt Kramer aan:

"Ga gewoon goed voorbereid op pad, dus praat eerst met de financieel adviseur voordat je een woning gaat bezichtigen zodat je ook echt weet wat je mogelijkheden zijn en hoeveel je moet sparen."

3. Flexibiliteit in je eisen

Volgens Quintin Schevernels van Funda is het ook van belang om wat creatiever en flexibeler te zijn in je zoektocht:

"Wat zijn echt vereisten voor jou en wat zou fijn zijn? En we zijn in deze regio aan het zoeken, maar zijn er misschien andere regio's die ook wel zouden passen?"

Lees meer nieuws over de huizenmarkt: