Nederland vegaburgerland. Het begint er wel een beetje op te lijken. De Amerikaanse fabrikant van plantaardige vleesvervangers Beyond Meat gaat een fabriek in Nederland bouwen. Daarmee krijgt de Vegetarische Slager, het bedrijf van ondernemer Jaap Korteweg dat afgelopen jaar werd overgenomen door Unilever, gezelschap op z’n thuismarkt.

Beyond Meat gaat in Nederland samenwerken met Zandbergen World’s Finest Meat, dat nu al distributeur is van het Amerikaanse merk.

Begin volgend jaar moeten de eerste vegetarische hamburgers van de band rollen in Zoeterwoude. De fabriek levert nieuwe banen op, maar hoeveel dat er zijn kunnen de twee bedrijven nog niet zeggen.

Beyond Meat wil met de productie in Europa de CO2-voetafdruk van het bedrijf verkleinen, doordat transport vanuit de VS niet meer nodig is. Ook kan de onderneming haar producten sneller leveren in Europa.

Vegaburgers van Beyound Meat bij Albert Heijn

De burgers van Beyond Meat moeten qua smaak en textuur lijken op vlees, hoewel ze van plantaardige producten zijn gemaakt. Ze zijn in Nederland verkrijgbaar bij Albert Heijn. Zandbergen levert de burgers ook aan AH-zuster Delhaize in België en de Britse supermarktketen Tesco. Ook in de horeca zijn de vegaburgers te krijgen.

Begin mei maakte Beyond Meat een spetterend beursdebuut op Wall Street. De koers van de Amerikaanse producent van vleesvervangers op technologiebeurs Nasdaq schoot op de eerste handelsdag tot liefst 160 procent omhoog.

De uitgifteprijs van de aandelen bedroeg 25 dollar per stuk. Met de huidige koers van bijna 80 dollar per aandeel is het bedrijf meer dan 4,5 miljard dollar waard.

Het in Californië gevestigde Beyond Meat timmert al enige tijd aan de weg in Noord-Amerika, waar het vooral bekend is met zijn naar eigen zeggen nauwelijks van echt te onderscheiden vleesloze Beyond Burger.

Microsoft-oprichter Bill Gates is een belangrijke investeerder in Beyond Meat. Ook acteur Leonardo DiCaprio behoort tot de investeerders van de onderneming uit Los Angeles. Vleesgigant Tyson Foods had ook een belang, maar deed dat onlangs van de hand omdat het zelf met vleesvervangers komt.

Overigens waarschuwt het verlieslijdende Beyond Meat voorlopig niet winstgevend te zullen zijn omdat het meer geld spendeert aan het uitbreiden van zijn marktaanwezigheid.

Lees meer over hamburgers en vegaproducten: