Aandelenbeurzen hebben last van oplopende rentes en stijgende energieprijzen.

Op sectorniveau vinden rotaties plaats waarbij groei-aandelen terrein prijsgeven.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem praten je bij over de laatste ontwikkelingen op de beurs en de koersniveaus die je in de gaten moet houden.

ANALYSE – De start van deze beursweek was moeizaam, maar dat hebben we eerder gezien. Wellicht komt er nog wat herstel op aandelenmarkten in de laatste dagen.

Evengoed, de vraag rijst of dit het begin van het einde van de post-Covid bull markt is. De snel oplopende rentes zetten aandelenkoersen onder druk, vooral bij de hard gestegen technologienamen.

Tegelijk stijgen energieprijzen vlot, wat de angst voor hogere inflatie voedt, en zo nemen de zorgen steeds grotere vormen aan.

Zo noteert een vat Brentolie inmiddels weer rond de 80 dollar en zijn de gasprijzen de afgelopen 7 jaar niet zo hoog geweest. De vrees dat de vraag voorloopt op het aanbod neemt toe, waardoor de voorraden dreigen te slinken te midden van een dreigende wereldwijde energiecrisis.

We worden inmiddels al gewaarschuwd voor hogere energierekeningen en is het slikken bij de pomp, waardoor het effect van deze dreiging voelbaar wordt.

Het VK zet zelfs het leger in om te helpen bij het leveren van voorraden aan benzinestations in een poging een steeds groter wordende crisis aldaar te stoppen. Dit terwijl sommige chauffeurs van het Britse bedrijf dat brandstofleveringen voor BP afhandelt, deze week stemmen over stakingsacties. Prima timing!

Het wolkenfront waar wij in onze bijdrage van afgelopen weekend aan refereerden, krijgt zo meer vorm en mist zijn uitwerking niet. Zo staan technische steunniveaus op verschillende indices onder druk en dient de markt snel zijn weerbaarheid te tonen om het adagium 'Buy any dip' intact te houden.

Sectorrotatie in gang gezet

Dit alles heeft zijn weerslag op de verwachtingen omtrent verschillende sectoren. De hogere energieprijzen zorgen ervoor dat de bedrijven in de energiesector kunnen profiteren. Daarnaast geeft de oplopende rente verschillende financiële waarden een zetje in de rug.

Dit gaat dan weer ten koste van veel groei gerelateerde namen die bovengemiddeld profiteerden van de lage rente. Nog niet zolang geleden gaven wij al aan dat een defensievere rotatie van groei naar waarde op de menukaart stond. Niet alleen de extreme verschillen in recente prestaties, maar ook de actuele houding van de Amerikaanse centrale bank geeft deze herpositionering momenteel meer tractie.

In de onderstaande grafiek sinds de laatste bodem van juli dit jaar zien we bovengenoemde rotaties duidelijk plaatsvinden. De dikke zwarte lijn vertegenwoordigt de brede EUROSTOXX-Index. De dikke blauwe lijn is de sector technologie en respectievelijk de groene en rode lijnen zijn de sectoren banken en energie.

Onze methode voor sectorselectie resulteert momenteel in slechts één Europese sector die direct als koopwaardig naar voren komt. Behalve de banken geeft de rest, onderhevig aan bovenstaande zorgen en eerdere desinteresse, geen sjoege en presteert maar matigjes.

Een enkele sector vertoont zelfs grote zwakte, hetgeen wederom een bevestiging is van op z’n zachtst gezegd twijfel in de markten.

Onder invloed van deze ontwikkelingen hebben we deze week een extra rondje winstnemingen gedaan in onze beleggingsportefeuilles op veel van de door de ons getipte groei- en technologienamen. Hierdoor zijn we op het moment van schrijven flink liquide en zullen we de gerealiseerde winsten nog niet herbeleggen.

We houden de hand op de knip zolang het lagere topscenario op indexniveau valide is en wachten geduldig op de kandidaten die zich de komende dagen gaan aandienen.

We zoeken ze op dit moment in de bankensector en, voor de duidelijkheid, de nadruk ligt op zoeken en niet op direct opnemen in de portefeuille. Dit voornamelijk naar aanleiding van de korte termijn overbought-situatie op die waarden.

Piketpaaltjes voor de S&P 500-index

We nemen de belangrijke S&P 500-index ter hand om de eerder benoemde belangrijke piketpaaltjes te verduidelijken.

Na de initiële draai van vorige week, schreven we dat we een oplevinkje konden zien, maar dat zolang de koersen niet de rode lijn bij de 4.490 punten overstegen, het risico van een langer durende en diepere correctiefase aanwezig bleef.

Nu is daar een poging toe gedaan die voorlopig geen zoden aan de dijk heeft gezet. Zo zien we dat er inmiddels twee lagere toppen zijn ontstaan nadat we al eerder onder de bodem van augustus waren terecht gekomen. Dit zijn geen karakteristieken van een opgaande trend. Die bestaat immers uit hogere toppen en bodems.

Ook nu geldt dus dat zolang de koers van de S&P 500 onder 4.490 punten blijft noteren, de kans groot is dat koersen in het gearceerde stuk tussen de voortschrijdende gemiddelden blijven bewegen: de groene lijn met het 50-daags gemiddelde en de paarse lijn met het 200-daagsgemiddelde.

Het gebrek aan momentum maakt dat deze trend in een correctiefase is terecht gekomen. Die werden eerder heel kort beleefd, eens zien hoelang dat dit keer duurt. Lees dit weekend onze volgende update.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.