De meest recente stijgingen van Amerikaanse beursindices worden gedragen door een beperkt aantal aandelen.

De beurs laat een V-vormig herstel zien, terwijl de economie achterblijft.

Intussen zijn er serieuze alarmsignalen wat betreft de draagkracht van de recente koersrecords, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – De belangrijke beursindices in de VS stijgen wel, maar worden gedragen door een beperkt aantal zwaargewichten. Hierdoor is er wel een V-vormig herstel op de Amerikaanse aandelenbeurzen waarneembaar, maar vooralsnog niet in de economie.

Beleggers moeten inmiddels goed opletten: er zijn serieuze waarschuwingssignalen dat de draagkracht van de koersstijgingen afneemt.

Afgelopen maandag reageerden beleggers nog enthousiast op het nieuws dat de Amerikaanse medische toezichthouder FDA op aanwijzing van president Donald Trump de toediening van genezend bloedplasma versneld heeft goedgekeurd.

Laten we hopen dat de aanpak van Covid-19 geen speelbal wordt verkiezingsretoriek en er daadwerkelijk, naast medicijnen, snel een goed werkend vaccin komt. Maar dit is geen gegeven en de meningen over de snelheid waarmee de coronapandemie aangepakt kan worden blijven verdeeld.

Klein aantal aandelen bepaalt positief beursbeeld - vooral Tesla oogt extreem

Hoewel ook aandelen die baat hebben bij de heropening van de economie meeprofiteren van recente versoepelingen van coronamaatregelen, blijft de aandacht vooral uitgaan naar de bekende namen uit de Amerikaanse techsector (Apple, Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Netflix en Nvidia) en de steeds grotere invloed die zij hebben op de totale ontwikkeling van de aandelenmarkt.

In een eerdere bijdrage hebben wij dit uitgebreid toegelicht. Met name Apple en Tesla zijn lekker doorgetrokken na aankondigingen van over zogenoemde “stock splits.”

Apple hebben we in deze bijdrage uitgebreid besproken, maar ook Tesla blijft een fenomeen.

We kwamen onderstaand plaatje over de auto-industrie tegen. Hier zie je wat autobedrijven per seconde aan omzet boeken. Bovenaan staat Volkswagen met een omzet van ruim 9.200 dollar per seconde, op plaats negentien Tesla met iets minder dan 800 dollar omzet per seconde.

Wij kunnen momenteel niet rationaliseren waarom de koers-winstverhouding van Tesla boven de 1000 noteert en de beurswaarde liefst 375 miljard dollar bedraagt. Of rijdt de hele wereld straks in een Tesla? Dat laatste lijkt ons onwaarschijnlijk!

Kijk je naar het technische koersbeeld van Tesla dan is er wel iets opvallends aan de hand.

Er zijn in het verleden wel vaker van dit soort irrationele bewegingen geweest, wat leidde tot een zogenoemde “blow off" fase: een situatie waarin een aandeel in de finale fase van een sterke opmars met hoog volume omhoog schiet, om vervolgens terug te vallen.

Tot begin deze week was er niemand die door het kopen van een aandeel Tesla verlies had geleden. Dat heb je als je record na record noteert. De vraag is dan ook wat deze blije beleggers zullen doen wanneer zij wel met een verliespositie geconfronteerd worden.

De aanleiding van de koersstijging is al tijden niet fundamenteel te staven en technisch kun je hoogstens een stop onder de vorige bodem zetten. Dat is dan wel zo'n 600 dollar lager dan nu. Dit is één van de belangrijkste pijlers van de huidige records geweest.

De stijging van het aandeel Tesla sinds begin juni is natuurlijk ongekend. Kun je dan nog een keer zoiets verwachten? Ja dus, want Apple is niet heel veel anders qua koersverloop.

Maar het blijft scherp opletten: de reversal bar die deze week gemaakt kan worden, is hierbij een teken aan de wand dat het ineens klaar kan zijn met de pret.

Een stijging van het aandeel Tesla is uiteindelijk gebaseerd op elkaar opvolgende kopers die steeds meer willen betalen. Wanneer is de laatste koper geweest? Dat weten we op het moment dat deze week voor Tesla afgesloten wordt onder de koers van 2.049 dollar. In dat geval is de korte termijn top compleet en dat zal verkopers lokken en kopers tarten.

Roepen we hier nou dat dit de top van Tesla is? Het moet niet veel gekker worden.

V-vorm op Amerikaanse beurs, maar niet in de economie

Tesla behoort tot de meer extreme fenomenen op de beurs, maar ook als je naar het bredere plaatje kijkt, is sprake van een scherpe tweedeling tussen de economische ontwikkeling en een beperkt aantal aandelen dat het beursbeeld bepaalt.

Hoe je het ook wendt of keert, het economische beeld in de VS (en Europa) is nog allesbehalve florissant. De Amerikaanse economie is ongekend hard gekrompen in het tweede kwartaal van dit jaar, de werkloosheid ligt nog altijd boven de 10 procent van de beroepsbevolking en Amerika worstelt nog flink met het onder controle krijgen van de coronapandemie.

Ondertussen is er een toenemend aantal zombiebedrijven met een overmatige schuldenlast en dreigt een tsunami van wanbetalingen en faillissementen.

We bevinden ons midden in een diepe recessie en toch bloeien de Amerikaanse beursindices alsof het lente is. Maar zoals eerder aangegeven geldt dat zeker niet voor alle aandelen.

Door de samenstelling en weging van bepaalde indices krijg je een vertekend beeld. Denk maar eens na over de bedrijven die het nu heel goed doen. Ze profiteren zelfs van de algehele zwakte in de economie.

Mensen winkelen op Amazon omdat ze niet de deur uit willen. Ze werken thuis en maken meer gebruik van computers en andere vormen van technologie. Mensen kijken Netflix omdat ze thuisblijven en bioscopen zijn gesloten.

Ondertussen worden kleine ondernemingen en andere bedrijven die onder de pandemie lijden gedecimeerd. Bovendien hebben veel kleine bedrijven nagenoeg geen mogelijkheid om de obligatiemarkt aan te boren als financieringsbron, terwijl het ook lastig voor ze is om bankfinanciering te krijgen.

De kunstmatig lage rentetarieven die financiële markten ondersteunen, zijn daarom vooral in het voordeel van grote bedrijven met een beursnotering. Dat verklaart voor een groot deel dat de aandelenmarkt volledig gescheiden is van de reële economie.

Ten slotte zie je dat de samenstelling van beursindices regelmatig wordt gewijzigd. Deze week werd bekend dat oliegigant ExxonMobil uit de Dow Jones-index gaat. Daarmee verdwijnt een zwak presterend aandeel uit deze bekende index, terwijl er winnaars bijkomen...en we dus vooral winnaars blijven zien.

Serieuze waarschuwingssignalen voor aandelen

Intussen zijn er wel degelijk tekenen aan de wand. Er zijn namelijk genoeg aanwijzingen dat de economie op de lange termijn zal blijven worstelen.

Om de aandelenmarkt in een dergelijk economisch klimaat een verdere opmars te laten maken, is het belangrijk dat er meer stijgers dan dalers zijn op de beurs, of op zijn minst dat de verhouding in balans is. En je voelt hem al aankomen: op dat vlak zien we een niet te onderschatten contrair signaal.

Onderstaande grafiek laat dat duidelijk zien dat de recente koersstijgingen niet meer breed gedragen worden. De groene lijn vertegenwoordigt de S&P 500-index in absolute getallen. De rode advance/decline ratio geeft hoe aan de verhouding is tussen stijgers en dalers.

Het moge duidelijk zijn dat we momenteel meer dalende aandelen hebben, terwijl de index zelf stijgt. Dit heeft in verleden regelmatig tot een (tijdelijke) top geleid. Kortom: een serieus waarschuwingssignaal.

Lees meer beursanalyses op TradeIdee.nl. Deze analyse is niet bedoeld als een advies tot het doen van individuele beleggingen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl. Lees hier zijn meer gedetailleerde biografie.

Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt. Lees hier zijn meer gedetailleerde bio.