Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang.

Woensdag kwamen in Nederland Heineken en KPN met de kwartaalcijfers naar buiten.

Heineken heeft flink last van coronacrisis, vanwege de dalende bierverkopen bij de horeca. De brouwer gaat banen schrappen op het hoofdkantoor.

Het seizoen voor de publicatie van kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is in volle gang. In de VS was het dinsdagavond de beurt aan Microsoft. De sofwarereus kwam met sterke cijfers, maar de beurskoers reageerde lauw.

Woensdag kwam twee grote Nederlandse bedrijven met de cijfers naar buiten: Heineken en KPN.

Heineken snijdt in personeelskosten vanwege coronadip

Bierbrouwer Heineken gaat als gevolg van de coronacrisis aanzienlijk in de personeelskosten snijden. De uitgaven voor medewerkers op het Nederlandse hoofdkantoor en regionale kantoren van de bierbrouwer moeten met ongeveer 20 procent omlaag, waardoor banen verloren gaan.

Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Hij kon nog geen precieze aantallen noemen.

Op het hoofdkantoor en de regionale kantoren van Heineken werken ongeveer 1.700 mensen. Het grootste deel daarvan is in Nederland werkzaam. "Maar het is nog te vroeg om aan te geven hoeveel banen worden geraakt", aldus de zegsman. In totaal heeft Heineken zo'n 85.000 mensen in dienst.

Heineken beloofde zijn personeel aan het begin van de coronacrisis om in 2020 niet tot massaontslagen over te gaan. Het bierconcern begint dan ook in het eerste kwartaal van 2021 met de reorganisatie, in nauwe samenwerking met vakbonden en ondernemingsraden.

In de eerste negen maanden van dit jaar verkocht Heineken aanzienlijk minder bier dan een jaar eerder, doordat wereldwijd bars en restaurants werden gesloten wegens de coronapandemie.

Het volume in die periode daalde op jaarbasis met 8,3 procent tot 165,4 miljoen hectoliter. De winst kelderde in dezelfde periode tot 396 miljoen euro, tegenover 1,7 miljard euro in de eerste negen maanden van 2019.

In de zomermaanden verbeterden de resultaten dankzij versoepelingen van lockdowns, waardoor in het derde kwartaal nog maar 2,1 procent minder drank werd verkocht dan een jaar eerder.

Topman Dolf van den Brink blijft ondanks die verbetering weinig optimistisch gestemd. Een tweede golf van de virusuitbraak en eventuele nieuwe oplevingen van het coronavirus zullen de verkoop van bier verder schaden. Daar komt de verwachte recessie als gevolg van de pandemie nog bovenop, zo stelt hij in een toelichting.

Het aandeel Heineken gaf woensdag kort na de opening 2,6 procent prijs.

KPN compenseert omzetdip bij zakelijke tak met lagere kosten

Telecomconcern KPN blijft tegenwind voelen in de omzet door de coronacrisis, met name bij de zakelijke tak omdat bedrijven terughoudender zijn met uitgaven voor telecomdiensten. Over de eerste negen maanden van dit jaar en in het derde kwartaal gingen de opbrengsten dan ook omlaag.

De omzet ligt sinds begin dit jaar op 3,9 miljard euro, wat een afname met ruim 4 procent is ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug. Ook staan de inkomsten uit internationale roaming onder druk omdat er vanwege de coronacrisis nauwelijks nog zakelijke reizen buiten Europa werden ondernomen.

KPN wist wel zijn aangepaste bedrijfsresultaat, de belangrijkste winstgraadmeter voor het bedrijf, op peil te houden op bijna 1,8 miljard euro en zei positiever te zijn gestemd over de winstgevendheid in heel 2020. Daarbij wijst het bedrijf met name op kostenbesparingen.

De nettowinst bedroeg in de eerste negen maanden 386 miljoen euro, wat een daling van 27 procent op jaarbasis inhoudt.

Een jaar eerder profiteerde KPN vooral van de verkoop van een bedrijfsonderdeel. In het derde kwartaal werd een omzet behaald van 1,3 miljard euro en een nettowinst van 132 miljoen euro.

KPN zegt wel dat er het afgelopen kwartaal een sterke groei was te zien van het aantal mobiele abonnees en glasvezelklanten. Het bedrijf komt in november met een strategische update.

Onlangs werd door bronnen aan persbureau Bloomberg gemeld dat de Zweedse investeerder EQT interesse heeft in een overname van KPN. De Zweden zouden met adviseurs praten over de mogelijkheden.

Het aandeel KPN zakte woensdag bijna 3 procent terug, kort na de opening van de beurs.

Microsoft profiteert van thuiswerken

De Amerikaanse techgigant Microsoft kwam dinsdagavond met kwartaalcijfers naar buiten.

Microsoft heeft ook in het slotkwartaal van zijn gebroken boekjaar weer flink geprofiteerd van het thuiswerken door de coronacrisis. Bedrijven namen daardoor meer onlinediensten af, maar staken ook meer geld in het huren van ruimte in de cloud om hun eigen software te laten draaien. De omzet van Microsoft ging daardoor flink omhoog.

De clouddiensten van Microsoft waren voor het eerst goed voor meer dan 50 miljard dollar aan omzet in een jaar.

In het slotkwartaal was die tak goed voor 13,4 miljard dollar aan omzet, ongeveer een derde van de 38 miljard dollar die heel Microsoft als inkomsten in de boeken zette. In heel het boekjaar was die omzet 143 miljard dollar.

Onder de streep hield Microsoft dit jaar 44,3 miljard dollar over. Een jaar eerder was de winst nog 39,2 miljard dollar.

Op de beurs reageerden beleggers lauw op de cijfers van Microsoft. Het aandeel kwam nauwelijks in beweging. Microsoft behoort tot de grote techbedrijven die de opmars van Amerikaanse beurzen sinds maart dit jaar hebben aangevoerd. Sinds de start van het jaar staat het aandeel Microsoft op een plus van 35 procent.

LEES OOK: Nu inzetten op een stevige beurscorrectie of juist een nieuwe rally van aandelen heeft weinig zin: de markt houdt z’n adem in