• De AI-hype op de beurs van 2023 werd gedragen door 7 grote Amerikaanse techbedrijven, die de bijnaam ‘The Magnificent 7’ kregen.
  • Het gaat om Nvidia, Apple, Amazon, Alphabet/Google, Microsoft, Meta en Tesla.
  • Maar in 2024 zullen de prestaties van deze zeven bedrijven sterker uiteenlopen, zegt de analist die de term Magnificent 7 bedacht.
  • Lees ook: Techbonanza zet door: trend blijft opwaarts, maar let wel op waarschuwingslampjes

Het beursjaar 2023 werd gekenmerkt door een forse aandelenrally, die vrijwel geheel werd gedragen door een groep van zeven Big Tech-aandelen: Apple, Alphabet, Amazon/Google, Meta, Microsoft, Tesla en Nvidia. Dit clubje kreeg de bijnaam ‘The Magnificent 7’, maar die term is in 2024 niet meer goed bruikbaar.

Dit stelt de analist die de bijnaam bedacht. In een rapport met de titel R.I.P the Magnificent Seven Era zegt beursstrateeg Mike O’Rourke van Jones Trading dat de dominantie van de groep ten einde loopt. Dat wil zeggen: niet alle aandelen uit deze groep zullen dit jaar goed blijven presteren.

O’Rourke introduceerde de term Magnificent 7 in april 2023 (hoewel sommigen zeggen dat beursstrateeg Michael Hartnett van Bank of America het begrip heeft bedacht). Op dat moment waren de Magnificent 7 goed voor een verbluffende 88 procent van de jaarwinst van de S&P 500-index. Maar anno 2024 is de situatie anders.

Afgelopen januari merkte beursstrateeg Hartnett op dat de zeven Big Tech-aandelen samen nog wel goed waren voor 45 procent van de winsten van de S&P 500. Er zijn echter grotere individuele verschillen.

Van belang is vooral dat chipmaker Nvidia waanzinnige koerswinsten blijft boeken, terwijl de fabrikant van elektrische auto's Tesla een stuk minder goed gaat op de beurs. Daardoor is het de vraag of je nog wel van de Magnificent 7 moet spreken. "Ik zie deze zeven namen niet meer tegelijk omhoog gaan", zegt O'Rourke in zijn nieuwe rapport.

In de bovenstaande grafiek, die de koersontwikkeling van de Magnificent 7 sinds de start van dit jaar toont, is duidelijk te zien dat niet alle aandelen dezelfde kant op bewegen.

Neem bijvoorbeeld Nvidia. De maker van grafische processoren die cruciaal zijn om zware artificial intelligence (AI) software op te laten draaien, gaat als een raket op de beurs. De koers van Nvidia is dit jaar al met 66 procent gestegen. De chipmaker publiceerde afgelopen week sterke groeicijfers, waardoor de aandelenkoers in één dag met 16 procent steeg.

Enkele weken eerder schoot het aandeel Meta, na de publicatie de financiële resultaten over 2023, in één dag met liefst 20 procent omhoog.

Deze bewegingen staan in schril contrast met het wel en wee van Tesla dit jaar. Het aandeel is sinds begin dit jaar met 22 procent gedaald door de onzekere vooruitzichten voor de vraag naar elektrische voertuigen.

Zelfs Apple heeft het moeilijk bij de start van 2024, met een koersdaling van bijna 2 procent tot nog toe.

AI verdeelt de Magnificent 7

Een van de redenen voor het uiteenlopen van de beursprestaties van de zeven grote techbedrijven heeft te maken met de AI-hype. Beleggers beginnen sterker te differentiëren tussen bedrijven waarvan ze echt denken dat ze op korte termijn profiteren van artificial intelligence, en ondernemingen waarbij dat minder duidelijk is.

Chipmaker Nvidia is wat dit betreft een sprekend voorbeeld. Nvidia heeft zichzelf gepositioneerd als de enige speler die momenteel het soort computerchips maakt waarop zware taalmodellen zoals ChatGPT kunnen draaien. Afgelopen week meldde Nvidia dat de omzet in het slotkwartaal van 2023 ruim 18 miljard dollar bedroeg, ruim 400 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meta gaf bij de presentatie van de kwartaalcijfers begin deze maand aan dat het bedrijf veel vooruitgang heeft geboekt met zijn "visie op het bevorderen van AI en de metaverse".

Tesla ziet zichzelf uiteraard ook graag als een voorloper op het gebied van kunstmatige intelligentie, maar de kernactiviteit is nog altijd het verkopen van auto's. En op de markt voor elektrische auto's voelt Tesla onder meer sterkere concurrentie in China. Dat laatste geldt ook voor Apple wat betreft de verkoop van smartphones.

Het etiket 'Magnificent 7' is dus aan een herijking toe in de optiek van analist O'Rourke. Voor 2024 zouden Nvidia, Meta, Amazon en Microsoft wel eens de uitblinkers kunnen blijken, vermoedt fondsbeheerder Dan Niles van Satori Capital. Ofwel: de Fantastic Four.

LEES OOK: Techbonanza zet door: trend blijft opwaarts, maar let wel op waarschuwingslampjes