Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, en webwinkelconcern Amazon zijn vrijdag honderden miljarden meer waard geworden op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers op Wall Street reageerden verheugd op de sterke resultaten en vooruitzichten van de beide grote Amerikaanse techbedrijven.

Het aandeel Meta won meer dan 20 procent, Amazon klom meer dan 8 procent. De gezamenlijke beurswaarde van Meta en Amazon steeg daarmee met tot meer dan 280 miljard dollar (circa 260 miljard euro).

De koers van Meta op 2 februari 2024.
De koers van Meta op 2 februari 2024.
Markets Insider

Meta wist de winst in de laatste drie maanden van 2023 te verdrievoudigen, mede dankzij kostenbesparingen. Zo schrapte het bedrijf in de afgelopen jaren duizenden banen. De forse winst stelt Meta in staat voor het eerst kwartaaldividend uit te keren.

Ook wil het bedrijf voor nog eens 50 miljard dollar extra aandelen inkopen om aandeelhouders te belonen. Als Meta ook in de komende kwartalen dividend blijft uitkeren, kan topman Mark Zuckerberg zelf zo'n 700 miljoen dollar extra verdienen aan dividend dit jaar.

Amazon-oprichter Jeff Bezos wil voor miljarden aandelen verkopen

Amazon boekte ook een flinke winststijging. De webwinkel kende een sterke feestdagenperiode met recordverkopen tijdens de koopjesfestijnen Black Friday en Cyber Monday. Ook clouddivisie AWS liet verdere groei zien. Oprichter Jeff Bezos werd met de koersstijging bijna 13 miljard dollar rijker.

Amazon-oprichter Jeff Bezos is van plan dit jaar voor miljarden dollars aan aandelen in het grote webwinkelconcern te verkopen. Volgens een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gaat het om 50 miljoen aandelen die nu een waarde hebben van in totaal 8,6 miljard dollar.

Apple, dat ook met cijfers kwam, zakte 0,5 procent. De iPhone-maker zag de verkopen afgelopen kwartaal weer licht stijgen na vier kwartalen van krimp op rij. De verkopen in de belangrijke Chinese markt daalden echter sterker dan verwacht. Apple kampt in China met lagere consumentenbestedingen en veel concurrentie.

De Dow-Jonesindex sloot de handelsdag met een plus van 0,4 procent op 38.654,42 punten. De brede S&P 500 won 1,1 procent tot 4958,61 punten en techgraadmeter Nasdaq klom 1,7 procent tot 15.628,95 punten.

Beleggers verwerkten daarnaast nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Zo bleek dat er in januari 353.000 banen zijn bijgekomen. Dat was veel meer dan verwacht. De banengroei speelt naast de inflatie een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.

De euro was 1,0793 dollar waard, tegen 1,0783 dollar bij het slot van de Europese handel. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent goedkoper op 72,11 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent minder op 77,18 dollar per vat.

LEES OOK: Amerikaanse techreuzen: Mark Zuckerberg keert zichzelf $700 miljoen dividend uit, Apple ziet verkopen in China teruglopen