Chipconcern Nvidia heeft afgelopen kwartaal opnieuw records gebroken. De onderneming, momenteel ’s werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), zag de omzet met 265 procent oplopen vergeleken met een jaar eerder. Wall Street reageerde donderdag enthousiast: Nvidia zag de beurswaarde met ruim 200 miljard dollar stijgen.

Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen. “De vraag stijgt wereldwijd in allerlei bedrijven, sectoren en landen”, stelt hij in een toelichting op de cijfers. Vooral bij de datacentertak kwam flink meer geld binnen.

In totaal bedroegen de kwartaalopbrengsten 22 miljard dollar. Dat is 22 procent meer dan in de voorgaande drie maanden, toen er ook al een recordomzet werd gemeld. Nvidia boekte daarnaast een kwartaalwinst van 12,3 miljard dollar, oftewel een derde meer dan een kwartaal eerder.

Op de financiële markten werd al dagen uitgekeken naar het kwartaalbericht van Nvidia en de verwachtingen waren hooggespannen.

Het chipconcern voldeed ruimschoots aan die hoge verwachtingen en werd donderdag ruim 200 miljard dollar meer waard op de beurs. Het gaat, in geld uitgedrukt, om de grootste koerssprong ooit.

Het aandeel ging na de openingsbel op Wall Street rond de 14 procent omhoog, waardoor de beurswaarde steeg tot meer dan 1900 miljard dollar. Nvidia wist daarmee de koersverliezen van eerder deze week weer ruimschoots goed te maken.

Nvidia maakt deel uit van de "Magnificent 7", het elitegroepje van Big Tech-aandelen dat profiteert van van de AI-hype. Maar zelfs daar springt het bedrijf boven de rest uit.

Het aandeel was de afgelopen 12 maanden namelijk al met 230 procent omhooggeschoten. Met die prestatie liet Nvidia de rest van de Magnificent 7 (Apple, Amazon, Google/Alphabet, Microsoft, Meta en Tesla) ver achter zich. Alleen Meta heeft in die periode vergelijkbare rendementen geboekt, met een stijging van 170 procent.

Nvidia ziet verdere groei in 2024 door hoge vraag naar AI-chips

Nvidia voorziet voor het lopende kwartaal een verdere omzetgroei. Maar met een geschatte 24 miljard dollar aan opbrengsten, pakt de groei ten opzichte van de voorgaande drie maanden dan waarschijnlijk wel wat minder sterk uit dan nu het geval is. De prognose is wel beduidend beter dan analisten in doorsnee voor mogelijk hadden gehouden.

Nvidia, mede opgericht door Huang in 1993, begon als leverancier van grafische kaarten die geschikt waren voor met name computergames. Maar het bedrijf is de laatste tijd enorm gegroeid nadat bleek dat de chips van Nvidia uitermate geschikt zijn voor AI-toepassingen, die een grote rekenkracht vereisen.

Intussen is Nvidia ook een van 's werelds meest waardevolle beursbedrijven geworden. Grote bedrijven als Amazon, Facebook-moeder Meta, Microsoft en Google zijn de grootste klanten van het concern. Samen zijn ze goed voor bijna 40 procent van de omzet, omdat ze momenteel fors investeren in AI.

LEES OOK: Beursexpert Jeremy Grantham blijft stug volhouden: AI is een zeepbel die gaat barsten en de beurs omlaag zal trekken – 9 sterke uitspraken