Het zakelijke socialmediaplatform LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar bedrijven waar zowel starters op de arbeidsmarkt als professionals zich optimaal kunnen ontwikkelen. Daar is een toplijstje van 25 bedrijven uit gerold voor Nederland.

Opmerkelijk is dat de Nederlandse top 3 van de Top Companies-lijst louter uit grootbanken bestaat: Rabobank, ABN AMRO en ING.

LinkedIn heeft de top-25 gemaakt op basis van data van de 8 miljoen Nederlandse gebruikers van het platform tussen januari en december 2021. Daarbij werd gekeken naar zaken als promotiemogelijkheden, het leren van nieuwe vaardigheden en de stabiliteit van een bedrijf.

Ook is gekeken naar het personeelsverloop in 2021 en het percentage werknemers dat tenminste drie jaar bij het bedrijf in kwestie blijft.

Andere factoren die zijn meegewogen betreffen externe carrièrekansen, genderdiversiteit en opleidingsachtergrond, maar ook de affiniteit die werknemers via LinkedIn tonen met hun bedrijf.

De top 25 van beste bedrijven voor je carrière-ontwikkeling ziet er dan als volgt uit:

De 25 Top Companies van 2022:

 1. Rabobank (Bankwezen)
 2. ABN AMRO Bank (Bankwezen)
 3. ING (Bankwezen)
 4. ASML (Hightech)
 5. Philips (Gezondheidszorg)
 6. TNO (Wetenschap)
 7. Unilever (FMCG)
 8. Atos (IT)
 9. Capgemini (IT)
 10. Nike (Groot -en detailhandel)
 11. Shell (Olie en energie)
 12. The Kraft Heinz Company (Voedsel en dranken)
 13. Koninklijke DSM (Biotechnologie)
 14. Royal Haskoning DH (Civiele techniek)
 15. Deltares (Onderzoek en wetenschap)
 16. NN Group (Financiële dienstverlening)
 17. ProRail (Transport, vrachtvervoer en spoorwegen)
 18. Volkswagen AG (Auto-industrie)
 19. Tata Consultancy Service (IT)
 20. IBM (IT)
 21. Siemens (Industriële automatisering)
 22. Arcadis (Civiele techniek)
 23. CGI (IT)
 24. Aegon (Financiële dienstverlening)
 25. Conclusion (IT)

Grootbedrijf en multinationals domineren

Zoals aangegeven voeren Rabobank, ABN AMRO en ING de lijst van LinkedIn aan. Drie klassieke, Nederlandse banken die het meest aantrekkelijk zijn voor (beginnende) professionals.

Op andere lijstjes van meest populaire werkgevers in Nederland scoren de grootbanken vaak iets minder hoog. Zo belandde van de grootbanken alleen Rabobank in de top 10 op een eerder dit jaar gepubliceerde ranking van beste werkgevers van Nederland van onderzoeksbureau Intelligence Groep. Op deze lijst stond het Rijk bovenaan als populairste werkgever, gevolgd door de Politie en Shell.

Bij de lijst van Linkedin valt verder op dat vrijwel alle bedrijven grote Nederlandse bedrijven zijn, aangevuld met buitenlandse multinationals, zoals de goed presterende bedrijven Nike en Heinz. MKB-bedrijven komen nauwelijks voor in de top 25.

Non-profit bedrijven zitten wel bij de toplijst voor carrièremogelijkheden: zo heeft TNO een prominente plek in de top tien. Wat verder opvalt is de diversiteit in sectoren: maar liefst zestien verschillende sectoren staan in de top 25, waarbij IT en het banken/financiële dienstverleners het vaakst voorkomen.

LEES OOK: Dit zijn de 10 beste hostingbedrijven van 2021, op basis van klantervaringen