De strijd op de kandidatuur voor het presidentschap bij de Democraten is beslecht: Bernie Sanders stapt uit de race.

Voormalige vicepresident Joe Biden is hiermee de enige overgebleven kandidaat bij de Democraten om het in november op te nemen tegen Donald Trump.

De voorverkiezingen bij de Democraten staan in de schaduw van de coronacrisis.

Bernie Sanders is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de VS. Hij maakte dat woensdag bekend in een verklaring.

Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikein en zittend president Donald Trump.

Dat Sanders zich zou terugtrekken werd verwacht na een reeks nederlagen in de voorverkiezingen. Sanders was de grote verliezer van de laatste drie dinsdagen van de voorverkiezingen. Biden stond in de race ver op kop.

De voorverkiezingen worden inmiddels overschaduwd door de coronacrisis. Dinsdag werden ondanks een roep van de Democraten om dat niet te doen voorverkiezingen gehouden in de staat Wisconsin. De voorverkiezingen in Louisiana, Georgia en Ohio zijn wel uitgesteld.

Lees ook op Business Insider

Trump en Biden dicht bij elkaar in de peilingen

De strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten kan op een nek-aan-nekrace uitdraaien tussen de Republikein Donald Trump en Joe Biden, bleek eind maart uit een peiling van ABC News en The Washington Post liggen Biden en Trump dicht bij elkaar.

Biden krijgt volgens de peiling de steun van 49 procent van de geregistreerde kiezers. Trump komt uit op 47 procent.

Als het om de voorkeur gaat van alle Amerikanen die in principe stemrecht hebben, dus ook de niet-geregistreerde kiezers, scoort Trump 50 procent. Biden komt dan uit op 44 procent.

De kiezers hebben wat meer vertrouwen in Biden als het gaat om de gezondheidszorg en in Trump als het de economie betreft. Voor de peiling is aan de kiezers ook gevraagd in wie ze het meeste vertrouwen hebben voor de aanpak van de coronacrisis. Trump en Biden scoren op dit punt ongeveer even goed.

De komende maanden zal veel afhangen van de ontwikkeling van de coronacrisis en de opvatting van Amerikanen over de manier waarop Trump die aanpakt.

Biden roept op tot eenheid onder de Democraten

Biden riep woensdag op tot eenheid onder de Democraten. Hij zei de aanhangers van Sanders te begrijpen: “Ik zie jullie, ik hoor jullie en ik begrijp wat we snel in dit land gedaan moeten krijgen. Ik hoop dat jullie bij ons komen, jullie zijn welkom en jullie zijn nodig.”

Hoe Biden de hereniging van zijn verdeelde partij voor zich ziet, is volgens The New York Times door de lockdowns onduidelijk. Biden is ‘ondergedoken’ in zijn woning in Wilmington (Delaware). Hij richt zich zo nu en dan via tv en internet tot de buitenwereld.

Van een gezamenlijk optreden van de twee Democratische leiders om de eenheid uit te stralen, lijkt het voorlopig niet te komen. En het uitstel van het Democratische partijcongres naar augustus, betekent ook dat Biden minder tijd heeft om als presidentskandidaat campagne te voeren.

Ook Trump, die rekende op een probleemloze herverkiezing, heeft door de coronacrisis te maken met onvoorziene problemen. Zijn belangrijkste thema, de economisch groei, is verdampt. Ook zijn verkiezingsbijeenkomsten zijn afgelast.

De twee kandidaten om de 46e president van de VS te worden, hebben elkaar maandag gebeld over de bestrijding van het virus, meldden Amerikaanse media. Het was volgens Trump een goed gesprek. Biden zei dat de twee hebben afgesproken het belangrijkste van de conversatie vertrouwelijk te houden.