De hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden brengt aardig wat interessante nieuwtjes naar boven.

Zo krijgen we nu inzicht in de eerste gesprekken over een mogelijke overname van Instagram door Facebook.

Het gesprek tussen investeerder Matt Cohler en Instagram-oprichter Kevin Systrom vond plaats in 2012.

Uit het gesprek wordt duidelijk dat Systrom zich zorgen maakt of Mark Zuckerberg zijn bedrijf niet zal willen verpletteren als hij een bod afwijst.

De hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waar de topmannen van techreuzen als Amazon en Facebook zich moesten verantwoorden biedt een kijkje in de mentaliteit in de sector.

Onder de documenten die de speciale commissie woensdag publiceerde zijn bijvoorbeeld een hoop e-mails tussen Zuckerberg en medewerkers, en berichten met betrekking tot de activiteiten van Facebook.

Een van de gesprekken die we nu ook kunnen inzien blijkt een conversatie te zijn tussen mede-oprichter van Instagram Kevin Systrom en Benchmark-belegger Matt Cohler. Het gesprek onthult de denkwijze van Systrom in een tijd waarin Instagram nog een onafhankelijk bedrijf was.

Het gesprek vond plaats in 2012, voordat Instagram werd overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar. Hoewel het slechts één gesprek is, biedt het een zeldzame blik in de geest van een oprichter van een startup die een potentiële overname afweegt.

Zo zien we dat Systrom zich afvraagt of Zuckerberg "in de vernietigingsmodus zou gaan" als hij een bod zou afwijzen.

Mark Zuckerberg zou een mogelijk bod van Twitter voor willen zijn

De namen zijn geanonimiseerd, maar uit informatie op de website van de juridische commissie blijkt om wie het werkelijk gaat.

"Jij kent hem beter dan ik", stuurt Systrom aan Cohler, die hem informeert over een mogelijk bod van Facebook. "a) Gaat hij in de vernietigingsmodus als ik 'nee' zeg? b) Zou hij het begrijpen als we in plaats daarvan geld ophalen? c) Zou hij het begrijpen dat ik het product zelfstandig wil laten voortbestaan en dat dat niet samenvalt met wat Facebook doet met bedrijven?"

Daarop antwoordt Cohler dat Zuckerberg een afwijzing niet zomaar zal accepteren. "a) Waarschijnlijk wel (ook als we er helemaal niet op ingaan) b) Nee, dan gaat hij juist harder in de vernietigingsmodus c) Ik denk dat hij wil dat Instagram een zelfstandige Facebook-foto-app wordt, net zoals Beluga Facebook Messenger is geworden."

Daarna bespreken Systrom en Cohler hoe ze de boot af zouden kunnen houden, zonder Zuckerberg boos of ongerust te maken. Diens angst zou op dat moment een overname van Instagram door Twitter kunnen zijn.

Lees hieronder het hele document met het gesprek over een mogelijk bod van Facebook op Instagram:

Systrom Cohler conversation

Bron: House Committee on the Judiciary

Systrom Cohler conversation

Bron: House Committee on the Judiciary

Systrom Cohler conversation 3

Bron: House Committee on the Judiciary

Systrom Cohler conversation 4

Bron: House Committee on the Judiciary

Lees meer over Facebook en Mark Zuckerberg: