Benzineprijzen zijn deze week flink gestegen in navolging van de stijging van prijzen van ruwe olie.

De adviesprijs voor een liter benzine klom tot net boven de 2 euro. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers ligt de gemiddelde adviesprijs van oliemaatschappijen voor een liter Euro95 nu op 2,030 euro. Dat was maandag nog 1,989 euro.

De gemiddelde adviesprijs voor diesel is een fractie in prijs gestegen tot 1,762 euro per liter.

Pompstationhouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Daadwerkelijk getankte prijzen liggen standaard een stuk lager dan de adviesprijzen.

Dit is te zien in onderstaande grafiek van het CBS, die is gebaseerd op data van tankpasuitgever Travelcard op basis van daadwerkelijk getankte prijzen. De gemiddelde benzineprijs lag afgelopen maandag 3 april op basis van de tankdata op 1,84 euro per liter, wat dus liefst 15 cent lager is dan de gemiddelde adviesprijs van oliemaatschappijen voor die dag.

Prijzen benzine en diesel

Hogere olieprijs trekt prijzen benzine mee omhoog

De prijsstijgingen van benzine hebben alles te maken met het verrassende besluit van olielandenclub OPEC+ om de productie verder te verlagen. Maandag kondigde de club van grote olieproducerende landen aan dat de gezamenlijke productie met meer dan 1 miljoen vaten per dag omlaag gaat.

OPEC-leider Saudi-Arabië zegde toe dagelijks 500.000 vaten ruwe olie minder te leveren. Ook landen als Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije doen mee met de productieverlaging. Rusland, dat geen lid is van OPEC, liet weten dat de eerder aangekondigde productieafname met 500.000 vaten van maart tot juni doorloopt tot eind dit jaar.

De prijs van een vat Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, noteerde vrijdag op bijna 85 dollar per vat. Daarmee is de olieprijs bijna terug op het niveau van begin maart.

LEES OOK: Brandstofprijzen aan pomp gaan stijgen door productieverlaging OPEC: ‘Je kan beter vandaag tanken dan morgen’