• Olieprijzen zijn maandag omhoog geschoten na een verrassende productieverlaging van olielandenclub OPEC+.
  • Het gaat in totaal om een verlaging van 1 miljoen vaten per dag, in reactie op de daling van olieprijzen in de afgelopen maanden.
  • Op de beurs profiteerden olieproducenten maandag.
  • Lees ook: Beleggen in de chipsector met een ETF: dit zijn de kansen en risico’s

Olielandenclub OPEC+ heeft zondag een verrassende verlaging van de olieproductie aangekondigd van meer dan 1 miljoen vaten per dag. Het aanbod wordt ondanks herstel van de prijzen vanaf mei ingeperkt.

OPEC-leider Saudi-Arabië zegde toe dagelijks 500.000 vaten ruwe olie minder te leveren. Ook landen als Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije doen mee met de productieverlaging. Rusland, dat geen lid is van OPEC, liet weten dat de eerder aangekondigde productieafname met 500.000 vaten van maart tot juni doorloopt tot eind dit jaar.

Het lagere aanbod van het samenwerkingsverband van olieproducerende landen heeft een prijsopdrijvend effect.

De prijs van een vat Amerikaanse olie werd maandagochtend ruim 5 procent duurder op bijna 80 dollar en Brentolie klom ook meer dan 5 procent, tot 84 dollar per vat.

Volgens Saudi-Arabië, dat samen met Rusland wordt gezien als de leider van de OPEC+, is de productieverlaging vanaf mei een voorzorgsmaatregel die nodig is om de oliemarkt te stabiliseren.

Marktvolgers hadden de productieverlaging door de OPEC+ niet zien aankomen. Het Witte Huis zei dat het een onverstandig besluit is onder de huidige marktomstandigheden. Door de stijgende olieprijs kan de inflatie weer worden aangejaagd.

Op beurzen in Azië profiteerden oliebedrijven maandag van de fors hogere olieprijzen. Zo won het Japanse Inpex Holdings 5,6 procent en Nippon Oil kreeg er 3,4 procent bij in Tokio. Op de beurs in Sydney gingen de olieproducenten Woodside Petroleum en Santos 2,5 procent in waarde vooruit.

LEES OOK: Waarom ik niet in banken beleg