• De Nederlandse benzine- en dieselprijzen bereiken recordhoogtes.
  • Door de sterk gestegen olieprijs zijn brandstoffen overal in Europa duur.
  • Zelfs in Luxemburg met zijn relatief lage brandstofaccijnzen kost een liter benzine inmiddels gemiddeld 1,46 euro per liter.

De olieprijzen lopen de laatste tijd flink op door de sterke vraag vanwege het economisch herstel van de coronacrisis en relatieve krapte in het aanbod. En daarmee zijn ook de prijzen voor benzine en diesel fors omhoog gegaan.

Voor Nederland geldt bovendien dat de accijns en btw een relatief fors deel van de prijs bij de pomp uitmaken. Voor benzine bestaat bijvoorbeeld meer dan de helft van de prijs uit belastingen. Dit zorgt er mede voor dat benzineprijzen in Nederland tot de hoogste in Europa horen.

Wie op vakantie gaat in het buitenland kan vaak goedkoper tanken. Uit recente gegevens van Europese pompprijzen voor benzine en diesel blijkt dat Nederland voor benzine momenteel het duurste land binnen de Europese Unie is.

Maar inmiddels is het vrijwel overal in Europa moeilijk geworden om echt goedkoop tanken. Zelfs in Luxemburg met zijn relatief lage brandstofaccijnzen kost een liter benzine momenteel gemiddeld 1,46 euro.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde brandstofprijzen in alle 27 landen van de Europese Unie.

Het goedkoopste EU-land om je tank te vullen is Bulgarije met gemiddeld 1,18 euro per liter benzine of diesel, gevolgd door Roemenië waar de benzine gemiddeld 1,28 euro per liter kost en diesel 1,25 euro per liter.

LEES OOK: Poetin ziet olieprijs naar $100 stijgen – en weet nog niet of cryptomunten een rol kunnen spelen in de oliehandel