Nu er steeds meer elektrische auto’s zijn, zitten veel mensen in hun maag met hun traditionele auto met verbrandingsmotor. Wat nou als je jouw wagen gewoon zou kunnen ombouwen tot een elektrisch exemplaar?

De Franse startup Transition-One zegt het te kunnen voor het voor slechts 8.500 euro. En in Frankrijk krijg je voor een ombouwauto ook nog subsidie, zodat het maar 5.000 euro kost.

Transition-One heeft een technologie ontwikkeld om auto’s met verbrandingsmotor te moderniseren door er een elektrische motor en accu’s in te zetten, schrijft persbureau Bloomberg. Het eerste prototype was een Renault Twingo uit 2009 die een bereik van 180 kilometer wist te halen.

Het bedrijf wacht op groen licht van de Franse en Europese toezichthoudende instanties aan het eind van dit jaar, maar in september zal alvast een begin worden gemaakt met de marktanalyse.

Steeds meer steden weren oudere dieselvoertuigen uit de binnenstad, dus deze optie kan voor veel mensen interessant zijn. “We verkopen aan mensen die zich geen gloednieuwe auto van 20.000 euro kunnen veroorloven”, zegt oprichter Aymeric Libeau in het interview met Bloomberg. “We transformeren de bestverkopende modellen in Europa tot elektrische auto’s.”

Het Twingo-prototype heeft drie pakketten met batterijen aan de voorkant van de auto en twee op de plek van de benzinetank. Het bereik van de omgebouwde Twingo (180 kilometer) is behoorlijk als je dat vergelijkt met de elektrische Renault Zoe (260 kilometer volgens ev-database.nl). Die kost bovendien bijna 33.000 euro.

De Franse startup doet de hele metamorfose van traditionele benzinewagen naar elektrisch voertuig in minder dan een dag. Ze laten de originele versnellingspook en versnellingsbak zitten en installeren een stopcontact op de plek van je benzinedop.

Natuurlijk heeft ook het bedrijfsmodel van Transition-One zijn nadelen. Markus Lienkamp, professor automobieltechnologie aan de Technische Universiteit van München, noemde tegenover Bloomberg de mogelijkheid dat de vernieuwde auto uitvalt of dat het de wettelijke goedkeuringen nooit krijgt.

Op dit moment probeert Libeau om 6 miljoen euro bijeen te sprokkelen om een ​​fabriek te bouwen die, zo zegt hij, het komende jaar 4.000 auto’s kan transformeren. De eerste modellen die in aanmerking komen zijn de Renault Twingo II, Fiat 500, Citroen C1, Peugeot 107, Toyota Aygo en Volkswagen Polo.

Lees meer over elektrisch rijden: