• Ben & Jerry’s stopt met zijn ijsverkoop in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied.
  • Daarmee schaart de ijsfabrikant zich achter pro-Palestijnse activisten.
  • Het bedrijf wil eind dit jaar de licentieovereenkomst met de Israëlische producent aanpassen zodat de ijsjes alleen nog in Israël worden verkocht.

IJsfabrikant Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van zijn ijs in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Het bedrijf zegt dat het niet in lijn is met de waarden van de onderneming om zijn waren daar te slijten.

Daarmee buigt Ben & Jerry’s, dat eigendom is van Unilever maar een verregaande autonomie heeft met betrekking tot zijn sociale missie, voor druk van pro-Palestijnse activisten.

Dit is niet de eerste keer dat de ijsfabrikant een politiek standpunt inneemt. Geheel in overeenstemming met zijn slogan ‘Peace, Love & Ice-Cream’, sprak het bedrijf zich na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd uit tegen “witte superioriteit“.

Niet lang daarna stopte Ben & Jerry’s met adverteren op Facebook en Instagram, omdat de sociale platformen van Mark Zuckerberg te weinig zouden doen om racisme en haatdragende berichten te weren.

Lees ook: IJsmerk Ben & Jerry’s adverteert niet meer op Facebook: socialemediagigant doet te weinig tegen racisme en hatelijke posts

Ben & Jerry's wil blijven verkopen in Israël

Ben & Jerry is in Israël aanwezig via een bedrijf dat de ijsjes in licentie produceert. Die overeenkomst wil Ben & Jerry's nu aanpassen als die aan het einde van het jaar afloopt zodat de ijsjes alleen in Israël worden verkocht, maar niet op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Unilever laat weten actief te blijven in Israël en is blij dat Ben & Jerry's daar ook voor gekozen heeft.

De Israëlische premier Naftali Bennett noemde de beslissing van Ben & Jerry's "moreel verkeerd". Volgens Bennett zijn er "meerdere ijsmerken, maar slechts een Joodse staat".

Bennetts partij is voorstander van de Israëlische nederzettingenpolitiek. Meer dan 440.00 Israëliërs wonen in die nederzettingen in gebied dat Israël in 1967 veroverde in de Zesdaagse Oorlog. De meeste landen vinden die nederzettingen illegaal, maar Israël bestrijdt dat.

LEES OOK: Hoe Ben & Jerry’s uitgroeide tot een mondiaal ijsimperium met een sociale missie – en oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield met de namen van hun ijsjes actie bleven voeren