De grote verrassing van maandag: Microsoft neemt zakelijk sociaal platform LinkedIn over. Beleggers stuurden het aandeel Microsoft zo’n 4 procent omlaag.

LinkedIn was maandag in de vroege handel de grote blikvanger op Wall Street. Microsoft legt meer dan 26 miljard dollar op tafel om het zakelijke sociale netwerk over te nemen. De technologiebedrijven geven daarmee kleur aan een sombere beursdag, waarop economische zorgen bij beleggers wereldwijd de overhand hebben.

LinkedIn werd 48 procent meer waard. Het overnamebod van Microsoft, dat zelf 4 procent in waarde daalde en daarmee veruit de sterkste daler in de Dow was, ligt bijna de helft boven de slotkoers van vrijdag.

De daling van 4 procent voor Microsoft komt neer op een waardeverlies van ongeveer 16 miljard dollar. De de ‘netto’ toevoeging van LinkedIn komt voor Microsoft dus neer op ongeveer 10 miljard dollar, op basis van de beurskoersen van maandagmiddag.

Microsoft verwacht dat de overname van LinkedIn, die deels via schulden wordt gefinancierd, pas in 2019 zal bijdragen aan de winst.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na aanvang 0,2 procent lager op 17.830 punten. De bredere S&P 500 ging eveneens 0,2 procent omlaag, tot 2091 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4875 punten.

Zorgen over de wereldeconomie en om een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie hielden maandagmiddag de overhand op de aandelenmarkten. Net als vrijdag kleurden de koersenborden overal in Europa dieprood.

Europese beurzen in mineur

In Amsterdam stond de leidende AEX-index kort na de eveneens lagere opening op Wall Street 1,5 procent in de min op 429,15 punten.

De MidKap zakte 2,4 procent tot 632,81 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden verliezen tot 1,6 procent.

Aegon en Arcelor grote verliezers

Alle 25 hoofdfondsen in Amsterdam stonden op verlies. De hardste tik kreeg Aegon, de verzekeraar werd 3,7 procent minder waard. Staalconcern ArcelorMittal leverde 3,6 procent in, toeleverancier aan de olie- en gasindustrie

SBM Offshore 3,1 procent. Bovenaan, maar wel met een min van 0,2 procent, stond baggeraar en zeetransporteur Boskalis.

In de MidKap leverde Air France-KLM 2,2 procent in. Het luchtvaartconcern kampt sinds afgelopen zaterdag met stakende Franse piloten. Dinsdag blijft waarschijnlijk voor de vierde dag op rij een op de vijf vliegtuigen aan de grond. Woensdag kan naar verwachting wel weer de hele dienstregeling worden uitgevoerd.

Branchegenoot easyJet ging in Londen 1,2 procent omlaag. Piloten van de Britse prijsvechter die vanuit Amsterdam vliegen, leggen dinsdag tijdelijk het werk neer. In Stockholm daalde de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS 8 procent. Ook daar staken de piloten.

G4S grote verliezer, na aanslag Orlando

G4S was een andere opvallende daler in Londen met een verlies van 5 procent. De man die de aanslag in Orlando heeft gepleegd, werkte bij dat wereldwijde actieve beveiligingsbedrijf. De handel in softwarebedrijf Aveva werd stilgelegd, nadat het aandeel in korte tijd flink in waarde was gestegen. Het Franse industrieconcern Schneider (min 2 procent) zou opnieuw willen praten over een overname.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 48,44 dollar. Brentolie werd ook 1,3 procent goedkoper, en werd verhandeld voor 49,88 dollar per vat. De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1273 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl