Richard Dobatse gebruikt de beleggingsapp Robinhood en liet 15.000 dollar groeien tot 1 miljoen dollar. Daarna verloor hij bijna alles weer.

Tegen The New York Times zei hij: “Ze maken het zo makkelijk voor mensen die niets van aandelen afweten. Je gebruikt die app en verliest uiteindelijk geld.”

Hij is van plan zijn zaak voor te leggen aan de Amerikaanse financiële toezichthouder.

Een van de pijnlijkste voorbeelden van de nadelen van de populariteit van daghandel werd deze week opgetekend door The New York Times. Een onervaren daghandelaar liet zijn inleg van 15.000 dollar groeien tot 1 miljoen dollar, maar verloor daarna bijna alles.

De 31-jarige Richard Dobatse vertelde aan The New York Times dat hij in eerste instantie 15.000 dollar krediet opnam om op zijn beleggingsrekening te storten en later nog eens leningen van in totaal 30.000 dollar om verliezen op te vangen. 

Met deze kredieten bereikte zijn beleggingsportefeuille op een gegeven moment een waarde van ongeveer 1 miljoen dollar. Maar binnen enkele maanden verloor hij bijna alles. Naar eigen zeggen heeft hij nog slechts 6.956 dollar over op zijn rekening.

Dobatse klaagde in The New York Times: “Ze maken het zo makkelijk voor mensen die niets van aandelen afweten. Je gebruikt die app en verliest uiteindelijk geld.”

Hij is van plan zijn zaak voor te leggen aan de Amerikaanse financiële toezichthouder.

Die app waar Dobatse het over heeft, is online handelsplatform Robinhood. Het bedrijf maakte de afgelopen maanden een stormachtige opmars in de beleggingswereld, gelet op het aantal aanmeldingen.

Meer dan 3 miljoen nieuwe beleggingsrekeningen werden dit jaar geopend bij Robinhood, vooral door onervaren beleggers die snelle winst zochten toen de aandelenmarkt in maart in elkaar stortte en daarna flink omhoog schoot.

Lees ook: Stormloop op DeGiro bezorgt online broker recordaantal nieuwe klanten

Dave Portnoy, van het sportblog Barstool Sports werd het gezicht van de nieuwe generatie daghandelaren met zijn opvallende Davey Day Global Videos. Daarin is hij vaak zeer optimistisch over de markt en schept hij op over zijn beleggingswinsten. 

Portnoy vertelde Business Insider vorige maand dat hij van plan is terug te keren naar sportweddenschappen zodra de competities weer beginnen. Hij wil de daghandel dus weer verlaten. Maar verschillende experts zeggen tegen Business Insider dat ze denken dat veel particuliere daghandelaren bezig blijven met aandelen. 

Beursvorsers zijn verdeeld of ze de particuliere handelaren van beleggingsapp Robinhood moeten toejuichen voor hun durf om op het dieptepunt van de markt in te stappen of moeten veroordelen voor het onnodig opdrijven van de aandelenkoersen en het aangaan van risico's die ze niet kunnen dragen. 

Lees ook: Deze 3 techaandelen bepalen voor een groot deel hoe de AEX presteert

Miljardair  Leon Cooperman zei vorige maand: "Ze doen eigenlijk gewoon domme dingen. Dit eindigt volgens mij in tranen."

LEES OOK: 5 redenen waarom de kans groot is dat de beurs op korte termijn een serieuze stap terug moet doen