Premium content ophalen
  • Elke levensfase vraagt om een andere beleggingsstrategie.
  • Als je jong bent kun je je meer risico permitteren, met kans op een hoger rendement.
  • Word je ouder, dan is het zaak de anders om te gaan met risico’s.

Wie vermogen wil opbouwen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis, de studie voor de kinderen, een goed pensioen of een verre reis, komt niet ver met sparen.

De trouwe spaarder die een jaar lang 10.000 euro op zijn rekening laat staan, krijgt bij het huidige gemiddelde rentetarief van 0,07 procent 7 euro bijgeschreven.

Trek daar nog de inflatie en eventuele vermogensbelasting in box 3 van af en het is duidelijk dat je spaardoelen op deze manier moeilijk bereikt kunnen worden.

Beleggen levert historisch gezien een aanzienlijk hoger rendement op: gemiddeld 7 procent per jaar, of circa 5 procent als we daar inflatie en belasting van aftrekken. Maar daar staan ook hogere risico’s tegenover, want je kunt je inleg (deels) kwijt raken.

Beleggen is maatwerk

Het is daarom zaak om een goede balans te vinden tussen het potentiële rendement en de risico’s als je vermogen wil opbouwen. De uitkomst van deze afweging pakt voor iedereen anders uit. Bij beleggen geldt nu eenmaal niet: one size fits all.

Heb je bijvoorbeeld een groot vermogen, dan kun je je vaak grotere risico’s veroorloven dan wanneer je maar een klein bedrag tot je beschikking hebt. En beleg je voor een noodzakelijk doel, zoals je oude dag, dan moet je meer op safe spelen dan wanneer het geld is bedoeld voor de aanschaf van een zeilboot.

Ook je leeftijd speelt een rol: hoe meer tijd je hebt om je gelddoelen te verwezenlijken, hoe meer risico’s je je kunt permitteren. In dit artikel gaan we daar dieper op in: wat is de beste beleggingsstrategie, afhankelijk van je leeftijd?

Bepaal eerst je doel en de tijd om dat te halen

Premium content ophalen