Wie wil beleggen in vastgoed voor de verhuur, kan beter naar Vlaardingen gaan dan naar Amsterdam. Het rendement in Vlaardingen ligt gemiddeld op 8,9 procent, terwijl Amsterdam niet verder komt dan 6,2 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedtool.com, waarin is uitgezocht hoe hoog het bruto rendement is als je vastgoed dat te koop wordt aangeboden een jaar zal verhuren. De tool gebruikte daarvoor ruim 300.000 objecten die de afgelopen drie jaar zijn verkocht en verhuurd via vijftig grote vastgoedwebsites, waaronder Funda.nl en Jaap.nl.

Uit de data blijkt dat Vlaardingen het hoogste rendement heeft. Op nummer twee staat Sneek, met 8,5 procent. Brielle staat op plek nummer 3 (8 procent).

Grote steden buiten de top-10

Populaire steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vallen ruimschoots buiten de top-10. Zie onderstaande grafiek. Van de vier grote steden, staat Rotterdam het hoogst: plek 16, met een rendement van 7,1 procent.

Dat de grote steden niet zo veel rendement opleveren, komt volgens oprichter Erik de Voogd dat het aanschafbedrag van vastgoed in deze steden erg hoog ligt. Dat drukt het rendement.

Groningen: snel verhuurd, hoog rendement

Daarnaast is ook gekeken naar het aantal dagen voordat een woning is verhuurd. Dan komt Groningen als beste uit de bus, met een gemiddelde van 53 dagen. Daarmee lijkt het slim om in Groningen te investeren, want ook het gemiddelde rendement ligt hoog. Ook in Enschede is het rendement vrij hoog (7,2 procent), terwijl de gemiddelde tijd voor verhuur op 67 dagen ligt.

Het rendement is gebaseerd op de vraagprijs, en dus niet de uiteindelijke prijs die voor het vastgoed wordt neergelegd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl