Premium content ophalen

Een belegging in grondstoffen kan een mooie hedge zijn tegen oplopende inflatie.

Er zijn twee nieuwe indexfondsen op de markt waarmee je kunt speculeren op oplopende prijzen van koper en nikkel.

Met deze twee metalen speel je bovendien in op de energietransitie.

Het is wel een grillige markt, dus bedenk goed hoe grondstoffen in een bredere beleggingsportefeuille passen.

ANALYSE – Veel grondstoffenprijzen zijn afgelopen jaar flink gestegen. En dat is nog maar het begin, als we Goldman Sachs moeten geloven. Volgens de Amerikaanse zakenbank staan grondstoffen zelfs aan de vooravond van een nieuwe supercyclus: een periode van meerdere jaren met bovengemiddelde prijsstijgingen.

De bank noemt hiervoor verschillende redenen, waaronder een een structureel aanbodtekort van diverse grondstoffen, een breed economisch herstel na de coronapandemie, economische stimuleringspakketten zoals de miljardeninvesteringen in Amerikaanse infrastructuur en omvangrijke investeringen in de energietransitie.

Twee grondstoffen die hiervan kunnen profiteren zijn koper en nikkel. Onlangs heeft het Global Palladium Fund (GPF), opgericht door de Russische mijnbouwgigant MMC Norilsk Nickel, twee ETC’s gelanceerd waarmee je kunt inspelen op de prijsontwikkeling van koper of nikkel:

Beide fondsen zijn verhandelbaar op de beurzen van Londen en Milaan. Ze vormen een aanvulling op vier vergelijkbare fondsen in edelmetalen die het fondshuis eerder dit jaar heeft gelanceerd: op goud, zilver, platina en palladium.Wat houdt deze ETC in?

Exchange Traded Commodities (ETC’s) lijken op ETF’s, maar zij volgen niet de prijsontwikkeling van aandelen, maar van grondstoffen; in dit geval de spotprijzen van koper of nikkel.

Uniek aan deze twee fondsen is dat de beleggingen volledig fysiek worden gedekt. Dit betekent dat het fondshuis met het geld dat je in de ETC’s steekt daadwerkelijk koper of nikkel koopt. Het metaal wordt opgeslagen in een beveiligd magazijn in Rotterdam.

Het fonds maakt gebruik van blockchaintechnologie om informatie over de aangekochte metalen vast te leggen, zoals het eigendomsbewijs.

Premium content ophalen