Een belegging in grondstoffen kan een mooie hedge zijn tegen oplopende inflatie.
Er zijn twee nieuwe indexfondsen op de markt waarmee je kunt speculeren op oplopende prijzen van koper en nikkel.
Met deze twee metalen speel je bovendien in op de energietransitie.
Het is wel een grillige markt, dus bedenk goed hoe grondstoffen in een bredere beleggingsportefeuille passen.
ANALYSE – Veel grondstoffenprijzen zijn afgelopen jaar flink gestegen. En dat is nog maar het begin, als we Goldman Sachs moeten geloven. Volgens de Amerikaanse zakenbank staan grondstoffen zelfs aan de vooravond van een nieuwe supercyclus: een periode van meerdere jaren met bovengemiddelde prijsstijgingen.
De bank noemt hiervoor verschillende redenen, waaronder een een structureel aanbodtekort van diverse grondstoffen, een breed economisch herstel na de coronapandemie, economische stimuleringspakketten zoals de miljardeninvesteringen in Amerikaanse infrastructuur en omvangrijke investeringen in de energietransitie.
Twee grondstoffen die hiervan kunnen profiteren zijn koper en nikkel. Onlangs heeft het Global Palladium Fund (GPF), opgericht door de Russische mijnbouwgigant MMC Norilsk Nickel, twee ETC’s gelanceerd waarmee je kunt inspelen op de prijsontwikkeling van koper of nikkel:
- de GPF Physical Copper ETC (ISIN-code: XS2314659447)
- de GPF Physical Nickel ETC (ISIN-code: XS2314660700)
Beide fondsen zijn verhandelbaar op de beurzen van Londen en Milaan. Ze vormen een aanvulling op vier vergelijkbare fondsen in edelmetalen die het fondshuis eerder dit jaar heeft gelanceerd: op goud, zilver, platina en palladium.
Wat houdt deze ETC in?
Exchange Traded Commodities (ETC’s) lijken op ETF’s, maar zij volgen niet de prijsontwikkeling van aandelen, maar van grondstoffen; in dit geval de spotprijzen van koper of nikkel.
Uniek aan deze twee fondsen is dat de beleggingen volledig fysiek worden gedekt. Dit betekent dat het fondshuis met het geld dat je in de ETC’s steekt daadwerkelijk koper of nikkel koopt. Het metaal wordt opgeslagen in een beveiligd magazijn in Rotterdam.
Het fonds maakt gebruik van blockchaintechnologie om informatie over de aangekochte metalen vast te leggen, zoals het eigendomsbewijs.
Waarin belegt het fonds?
De fondsen volgen de spotprijs van koper en nikkel. Deze twee basismetalen kennen een brede industriële toepassing.
Nikkel is een sterk, zilverkleurig metaal, dat nauwelijks wordt aangetast door corrosie en goed elektriciteit in grote batterijen kan geleiden. Het wordt onder meer gebruikt in batterijen voor elektrische auto’s en voor de productie van roestvast staal en muntgeld.
Koper is net als nikkel een corrosiebestendig, goed geleidend metaal. Daarnaast is het buigzaam. Koper wordt onder meer gebruikt in elektriciteitskabels, accu’s, leidingen, elektronica, energiesystemen en oplaadapparatuur van elektrische auto’s.
Wat levert het op?
Als de wereldeconomie na de coronacrisis weer in de lift zit, kan dat een katalysator zijn voor de prijzen van beide metalen. Zeker als dit gepaard gaat met schaarste in het aanbod.
Hoe hard dit kan gaan, zagen we tijdens de vorige supercyclus, tussen 2001 en 2011. Toen ging de koperprijs bijna zeven keer over de kop en die van nikkel ruim zes keer. Het valt niet uit te sluiten dat zich een vergelijkbaar scenario voordoet, mocht er wederom zo’n lange periode van economische groei komen.
Bovendien kunnen zowel koper als nikkel profiteren van de wereldwijde miljardeninvesteringen in infrastructuur en de energietransitie, zoals de overgang naar elektrisch rijden.
Wie in de dip in maart vorig jaar was ingestapt, had een mooie rit omhoog gemaakt. De nikkelprijs is sindsdien met 61 procent opgelopen en de koperprijs is zelfs bijna verdubbeld. Maar dat ging niet in een rechte lijn omhoog: hoge pieken werden afgewisseld met even zo diepe dalen. Je kunt dus mooie rendementen behalen, maar wees ook beducht op forse verliezen, afhankelijk van het moment waarop je instapt.
Een ander kenmerk van een belegging in grondstoffen is dat ze gebruikt kunnen worden als bescherming tegen inflatie. Veel grondstoffen hebben een sterke correlatie met de ontwikkeling van productprijzen. Bovendien zijn ze vaak schaars: in tegenstelling tot geld kan koper of nikkel niet met één druk op de knop worden bijgedrukt.
Ook uit het oogpunt van spreiding van risico’s is het geen gek idee om een deel van je portefeuille te reserveren voor grondstoffen. Daar komt bij deze ETC’s nog bij dat deze een fysieke dekking hebben. Zo'n onderpand is een prettig idee.
Naast financieel rendement behaal je ook een maatschappelijk rendement. Je kunt met je belegging een rol spelen in de energietransitie. De metalen waar je bij deze ETC’s in belegt zijn bovendien afkomstig van producenten die zich hebben gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals, de doelen van de Verenigde Naties die in 2030 wereldwijd bereikt moeten zijn.
Wat zijn de risico's?
De prijsontwikkeling van veel metalen laat vaak een golfbeweging zien. Als de prijzen dalen, neemt na een tijd ook het aanbod af, door sluiting van onrendabele mijnen. Als de vraag het aanbod overtreft, trekken de prijzen meestal weer aan, totdat het aanbod weer toeneemt, enzovoorts. Hierdoor moet je rekening houden met forse prijsschommelingen.
Bovendien zijn koper en nikkel erg cyclische grondstoffen. Ze worden vooral gebruikt in de bouw en industrie, waardoor de prijsontwikkeling sterk afhankelijk is van het economisch gesternte. Als de wereldeconomie instort, kunnen de prijzen in een vrije val belanden, zoals vorig jaar is gebeurd, na de uitbraak van de coronapandemie.
Gek genoeg kan ook een te hoge prijs een bedreiging zijn. Afnemers gaan dan sneller op zoek naar voordelige alternatieven, zoals aluminium als vervanging van koper.
Er zijn ook risico’s aan de aanbodkant. Veel mijnen staan in politiek minder stabiele landen, zoals Chili en Peru.
Verder loop je een dollarrisico, omdat grondstoffen noteren in dollars. Een oplopende dollarkoers zet de grondstoffenprijzen onder druk. Dit alles maakt een belegging in koper en nikkel vrij riskant.
Wat kost het?
Een veel gebruikte maatstaf voor de kosten van indextrackers is de total expense ratio (TER). Dit zijn de kosten die het fonds jaarlijks inhoudt voor geleverde diensten, zoals handels-, bewaar- en marketingkosten.
Voor de koper-ETC bedraagt de TER 0,85 procent en voor de nikkel-ETC is dat 0,75 procent. Dat is voor een indexfonds redelijk aan de prijs, maar niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat de opslag van metalen vrij duur is. Indexfondsen zonder fysieke dekking zijn een stuk voordeliger. Zo brengt de WisdomTree Copper ETF jaarlijks 0,49 procent in rekening.
Zijn er alternatieven?
De grondstoffenmarkt kun je op verschillende manieren bespelen. Er zijn diverse ETF’s die de prijsontwikkeling van grondstoffen volgen, zonder ze daadwerkelijk aan te kopen. Je kunt kiezen voor een fonds dat zich op één grondstof toelegt of een breder mandje van grondstoffen, zoals goud, zilver, ijzererts, soja, koffie, granen, koffie en lithium.
Ook kun je ervoor kiezen om aandelen te kopen van mijnbouwbedrijven, die koper, nikkel of andere metalen delven. Dit kan ook via beleggingsfondsen of ETF’s, zodat je een bredere spreiding hebt over verschillende bedrijven.
Bedenk wel dat mijnbouwaandelen een grotere correlatie hebben met de aandelenmarkt dan grondstoffen. Als de beurzen onderuit gaan, is de kans groot dat deze aandelen mee omlaag worden getrokken. Bovendien spelen bij de waardering meer elementen een rol dan alleen de grondstoffenprijzen, zoals de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van de omzet en winst. Dus let hier goed op bij je aandelenselectie.
Je kunt ook met een hefboom beleggen in kopermijnen, via Turbo’s. Je kunt dan met een laag bedrag forse winsten opstrijken, maar ook flinke verliezen lijden.
Voors en tegens van beleggen in grondstoffen
Een belegging in nikkel of koper kan verstandig zijn uit het oogpunt van spreiding, als bescherming tegen een oplopende inflatie en om te profiteren van het economisch herstel en de overgang naar duurzame energie.
In de meeste grondstoffen kan niet in fysieke vorm worden belegd. In dat opzicht onderscheiden de GPF Physical Copper ETC en de GPF Physical Nickel ETC zich van andere indexproducten.
Een nadeel van deze fondsen is wel dat ze zich richten op één specifieke grondstof, wat deze ETC's kwetsbaarder maakt dan fondsen die in een brede waaier van grondstoffen beleggen.
Verder moet je er rekening mee houden dat de koersen behoorlijk grillig kunnen zijn en dat je belegging flink in waarde kan dalen. Beleg daarom alleen in grondstoffen met geld dat je langere tijd kunt missen. Houd bovendien de blootstelling in je totale beleggingsportefeuille beperkt, gezien het hoge risico.
Lees meer over grondstoffen en ETF's om in te beleggen:
- Zoveel grondstof is er nodig voor 9 alledaagse producten: van een klontje suiker tot de iPhone
- Inflatie: deze 10 grondstoffen zijn keihard in prijs gestegen in 2021
- Beleggen in bitcoin en ethereum zonder zelf de munten te kopen: kansen en risico’s van de crypto-ETN’s van VanEck
- Beleggen in Europese dividendaristocraten: kansen, kosten en risico’s van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
- Nieuwe wereldwijde aandelen-ETF van Vanguard met lichtgroen tintje: dit moet je weten over kansen, kosten en risico’s
- Nieuwe waterstof-ETF van VanEck: dit moet je weten over de kansen, kosten en risico’s