Het is een trend in de haute finance in de Verenigde Staten: bankiers die een carrièreswitch maken naar de horeca.

Op maandag zat Jon Schiff nog op kantoor bij een hedge fund in New York. Op woensdag stond hij op een organische boerderij hooi te persen. Schiff handelde in derivaten, maar daar lag zijn hart niet. “Ik vond wat ik deed niet leuk”, zegt hij tegen CNN. “Het was geweldig om op het land te voelen wat een dag hard werken betekent.”

Geluk maximaliseren

Maar Schiff’s instinct voor geld verdienen verliet hem niet helemaal op het platteland: zijn ervaringen inspireerden hem om Real Good Juice Company op te richten, een sapbar in Chicago. Steeds meer types op Wall Street geven een vet salaris en het prestige van een baan in de bankensector op en beginnen aan een avontuur in de voedingsindustrie. En dat is geen gemakkelijke branche.

Jeremie Banet was portefeuillebeheerder bij aandelenfonds Pimco. Hij gaat een foodtruck uitbaten met zijn vrouw. “Mensen die mij goed kennen waren niet stomverbaasd… Ze weten dat ik mijn geluk probeer te maximaliseren in plaats van mijn inkomen”, zegt Banet. “Geld-centrische mensen begrepen dat niet”. De eetkar, Monsieur Madame genaamd, moet de Franse keuken bieden, met invloeden uit Oost-Europa en Noord-Afrika. Een hommage aan de Asjkenazische wortels van Banet, en de Algerijnse wortels van zijn vrouw.

Geen kreeftervaring, nu 14 filialen

Dat eten koken en serveren wel even iets anders is dan slimme koerswinsten behalen, is iets waar de voorheen-bankiers-nu-restaurateurs met vallen en opstaan achter komen. Neem Luke Holden: de junior bankier had in 2009 het lumineuze idee om een kreeftrestaurant te openen in de hippe wijk East Village in New York. Luke’s Lobster moest goede kreeft bieden voor redelijke prijzen. Hij had helaas nul komma nul horeca-ervaring.

"We leerden al doende", zegt hij. Dat lukte kennelijk, want Holden staat op het punt zijn veertiende filiaal te openen. Volgens Holden zijn er toch overeenkomsten tussen de horeca en de financiële sector. "Je pakt een groot project op, compartimenteert de verantwoordelijkheden, kijkt wie de beste mensen zijn voor de ploeg die de klus moet klaren", legt Holden uit. "En je hebt veel creativiteit nodig".

Geen greintje spijt

Geen van de bankiers die de stap heeft gezet, heeft spijt. "Er komen veel beurshandelaren in mijn zaak, en het is leuk om een beetje over markten te babbelen, maar afgezien van de vrienden die ik heb gemaakt op Wall Street, mis ik niet veel", bekent Schiff. "Ik kan maar niet geloven dat het mijn baan is om naar de boerenmarkt te gaan. Ik sta er nog steeds versteld van dat ik niet werk mag noemen."

Lees ook

De foodtruck: in crisistijd dé uitkomst voor restaurateurs

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl