Voor Duitse ondernemers wordt het steeds moeilijk om hun bedrijf door te geven aan een jongere generatie.

Dat meldt Duitslandnieuws.nl

Eric Schweitzer van de Duitse Kamer van Koophandel (DIHK) slaat alarm. Zijn organisatie hield een enquête onder oudere ondernemers waaruit blijkt dat 40 procent geen opvolger kan vinden. Volgens Schweitzer ligt dat niet alleen aan de vergrijzing, zegt hij dinsdag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Modernisatie vereist

Vooral in de industrie is de situatie volgens hem zorgelijk. “Daar moeten vijf ondernemers vechten om één mogelijke opvolger.” De kandidaten worden volgens hem vooral afgeschrikt door dat er veel gemoderniseerd moet worden, wat een flinke zak met geld verlangd.

De Kamer van Koophandel houdt de enquête jaarlijks en nog nooit eerder waren er zo weinig geïnteresseerden die een bedrijf wilden overnemen. Daar tegenover wil juist een recordaantal ondernemers zachtjesaan met pensioen.

Duitsers: liever vaste baan als werknemer

De vergrijzing is de grootste boosdoener achter deze ontwikkeling, stelt de DIHK. “Maar daarbij speelt ook dat voor veel mensen het nu aantrekkelijker lijkt om een goed betaalde baan te hebben, dan plaats te nemen in de directeursstoel met veel risico’s”, stelt Schweitzer.

Hij sluit af met de waarschuwing dat deze trend zich alleen maar voortzet. “Als het zo doorgaat hebben we in 2050 een miljoen minder directeurs.”

Lees ook op Duitslandnieuws.nl

Angst voor onzekerheid schrikt Duitsers af bij keuze ondernemerschap

Zoveel is er niet mis met Duitse economie

Familievete bij kotelettenkeizer Tönnies

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl