Zelfstandigen zonder personeel maar ook andere ondernemers en particulieren met een lijfrentekapitaal worden door een nieuwe wet beter beschermd als ze in de bijstand belanden. Fiscalist Bas Kortenbach geeft een korte toelichting.

Tot voor kort was de zzp’er of ondernemer verplicht zijn lijfrentepotje aan te spreken alvorens hij een beroep kon doen op een bijstandsuitkering. Voor mensen met een werknemerspensioen was dat anders, hun pensioen was beschermd en hoefde niet aangesproken te worden bij een beroep op de bijstand.

Dit jaar heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma een wetsvoorstel ingediend om dat verschil op te heffen. Op 17 november 2015 is de wet door de Eerste Kamer aangenomen. Voor alle duidelijkheid wijs ik er nog eens op dat het zzp-pensioen in feite een lijfrente is.

Deze regeling geldt voor alle lijfrentes. De belangrijkste voorwaarden zijn als volgt:

1)Het maximale lijfrentekapitaal dat wordt beschermd is 250 duizend euro

2)Lijfrentepremies die zijn gestort in de periode van vijf jaren voordat men een beroep deed op de bijstand, zijn alleen beschermd tot een maximum van 6.000 euro per jaar en indien in elk van de vijf jaren tenminste enige inleg in een lijfrente product is gedaan.

Deze eisen dienen als waarborg dat mensen geen grote sommen geld wegsluizen in het zicht van een bijstandsaanvraag.

In de regeling worden alle verschillende lijfrente producten samengenomen. Het is dus mogelijk dat een individueel product niet voldoet aan de voorwaarden, maar dit lijfrentekapitaal toch wordt beschermd omdat een andere lijfrente werd opgebouwd en het totaal van de producten wel aan de voorwaarden voldoet.

Uiteraard geldt deze regeling niet alleen voor lijfrentekapitalen van ZZP-ers en IB-ondernemers maar ook voor lijfrentekapitalen van DGA’s en ‘normale’ werknemers.

Bas Kortenbach werkzaam als zelfstandig belastingadviseur in de regio Den Haag. Hij heeft zich gespecialiseerd in pensioenen en inkomensvoorzieningen voor ondernemers. Voor Z24 levert hij vooral bijdragen op het gebied van oudedagsvoorzieningen en inkomensvraagstukken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl