MKB-ondernemers kunnen gebruikmaken van een verruimde garantstelling van de overheid bij het aanvragen van bankleningen.

De BMKB-regeling moet het in principe makkelijker maken om te blijven lenen tijdens de coronacrisis.

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en ONL signaleren dat banken in de praktijk nog erg traag zijn met het verstrekken van overbruggingskredieten.

De Nederlandse Vereniging van Banken gaat de kwestie onderzoeken.

De overheid heeft met speciale garantieregelingen het risico voor banken bij het verstrekken van nieuwe leningen aan bedrijven fors verlaagd. Toch wil het schijnbaar niet erg vlotten met de verstrekking van overbruggingskredieten in de coronacrisis.

Ondernemersorganisaties zoals MKB-Nederland krijgen signalen dat banken te weinig kredieten verstrekken: “Ik hoor te veel verhalen van ondernemers die zich niet gezien voelen. Banken moeten nu wél gaan leveren”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland dinsdag tegen De Telegraaf.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken zegt tegen de krant dat banken de kredietverlening aan het organiseren zijn: “Dat moet nog goed op gang komen.”

Lenen via BMKB-regeling

MKB-bedrijven kunnen in theorie makkelijker geld lenen om een periode van omzetverlies te overbruggen door de verruiming van de Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BKMB-regeling).

De regeling houdt in dat de overheid borg staat voor kredieten aan ondernemers, waarmee geld lenen of krediet verlenen makkelijker wordt.

Bij de normale BMKB-regeling bedraagt het borgstellingskrediet 50 procent van de totale lening die de bank aan een ondernemer verstrekt. In de verruimde regeling is dit aandeel verhoogd naar 75 procent bij een kredietbehoefte tot 266.667 euro.

De overheid staat voor 90 procent borg van het borgstellingskrediet. Je staat persoonlijk borg voor de overige 10 procent van het borgstellingskrediet.

Afgelopen week pleitte voorzitter Hans Biesheuvel van ondernemersclub ONL voor een 100 procent-garantstelling op MKB-leningen door de overheid, net als de Duitse regering doet.

“Dat is zeker een goed idee”, zei Biesheuvel tegen Business Insider. “De liquiditeit van ondernemingen staat op korte termijn fors onder druk en ik verwacht dat voor veel bedrijven die druk de komende twee maanden te groot wordt om aan allerlei lopende verplichtingen te voldoen.”

Lees meer over ondernemers in de coronacris: