De Amsterdamse beurs is niet meteen in de crisismodus geschoten na het aftreden van de Italiaanse premier Matteo Renzi zondagnacht.

De AEX-index opende licht lager, maar noteerde na enkele handelsminuten een plus van 0,5 procent op 452 punten. De MidKap steeg ook 0,4 procent, naar 645,22 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,1 tot 0,8 procent omhoog. De beurs in Milaan leverde 0,9 procent in.

Renzi stapte op na zijn nederlaag in het referendum van zondag. Zijn vertrek kwam niet als een verrassing, maar de gevolgen zijn onduidelijk.

De angst dat het Italiaanse ‘no’ tegen de voorgestelde staatshervormingen voor onrust die kan overslaan naar de rest van de muntunie, leeft kennelijk nog niet heel sterk bij beleggers.

Banken lager

Bankaandelen stonden in heel Europa wel onder druk door de nieuwe regeringscrisis in de op twee na grootste economie van de eurozone. Beleggers vrezen een verdere uitholling van de toch al zwakke bankensector in Italië, waar het reddingsplan voor de noodlijdende bank Monte dei Paschi op losse schroeven lijkt te staan.

In Amsterdam leverde ING 0,4 procent in. In Frankfurt verloren Deutsche Bank en Commerzbank bijna 2 procent, net zoals Société Générale en BNP Paribas in Parijs.

Euro daalt

De euro zakte in de vroege handel wel tot het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Na een dieptepunt van 1,0506 dollar rond de opening van de beurzen in Tokio herstelde de Europese munt weer tot 1,0570 dollar rond 08.00 uur (Nederlandse tijd). Dat is een koers die de afgelopen weken al vaker werd bereikt.

Lees ook op Business Insider

TomTom reorganiseert

TomTom kwam vrijdagavond in het nieuws door de aankondiging van een reorganisatie bij de tak die onder meer navigatiekastjes maakt. Daar worden 170 van de duizend banen geschrapt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond voorbeurs 0,9 procent in de min op 51,22 dollar. Brent werd 0,8 procent goedkoper bij 54,03 dollar per vat.

LEES OOK: Italië heeft 3 opties nu Renzi er de brui aan geeft na zijn referendum-nederlaag