• De Avos, het nieuwe apparaat van het Utrechtse Experience Fruit Quality, weet binnen een paar seconden of een avocado klaar is om te eten of dat deze verder moet rijpen.
  • Door het gebruik van onder meer een hamertje en infrarode beelden wordt de vrucht geanalyseerd, waarna de resultaten zijn af te lezen op een computer.
  • Het apparaat moet verspilling van de dure vrucht tegengaan.

Uitgerust met een hamertje en camera’s voor kleurenfoto’s en infrarode beelden gaat de Avos te werk.

Dit nieuwe apparaat van het Utrechtse bedrijf Experience Fruit Quality kan in een paar seconden ‘zien’ of een avocado gegeten kan worden of dat deze verder moet rijpen.

Dat deze geïmporteerde vrucht populair is mag geen verrassing heten. Vrijwel ieder restaurant heeft tegenwoordig dan ook guacamole op de kaart staan. Sterker nog, er is zelfs een restaurantketen gewijd aan de peervormige vrucht.

Lees ook: Hoe The Avocado Show de coronacrisis overleefde en inzet op groei in Europa: ‘Mensen willen gezonder eten en afhalen wordt steeds groter’

Maar bepalen of ze eetrijp zijn, blijft lastig. Dat beaamt ook Gerard Harleman tegen het AD. Hij is werkzaam als inkoper bij groentengroothandel Bakker Barendrecht in Ridderkerk. Elk jaar importeren zij ongeveer zeshonderd containers vol avocado's, onder andere voor grootgrutter Albert Heijn.

Daarvan worden er jaarlijks 125.000 afgevoerd naar de olie-industrie, omdat ze na een steekproefsgewijze kwaliteitscontrole – waarbij er gaatjes in de avocado worden geboord – niet meer kunnen worden verkocht. En dat kost geld, zeker met zo'n dure vrucht.

Avos moet verspilling tegengaan

Avos moet daar verandering in brengen. Eenmaal een avocado in het apparaat is geplaatst, wordt deze belicht en vier keer een kwartslag rondgedraaid.

Tijdens dit proces worden er foto's gemaakt, waarbij de infrarode varianten dienen voor het controleren van het geelgroene vruchtvlees aan de binnenkant, en wordt de druk gemeten door een op de schil tikkend hamertje.

De resultaten worden afgelezen op een computer, die door middel van een kabel aan de Avos verbonden is. Indien de avocado score 'A' krijgt, kan deze zijn reis naar de schappen van Albert Heijn vervolgen.

Is het een B-avocado? Dan wordt gevraagd de vrucht open te snijden en Avos te voorzien van feedback over bijvoorbeeld de kleur van de schil en de consistentie van het vruchtvlees. Zodoende is het de bedoeling dat het apparaat steeds 'slimmer' wordt.

Bekijk in de video hieronder hoe de Avos werkt:


LEES OOK: Deze machine voor in de keuken zet organisch afval om in compost – hij kost €899 en er zijn al 10.000 geïnteresseerden