De token avax van cryptoplatform Avalanche is deze maand een grote uitblinker en heeft de ludieke dogecoin maandag verdreven uit de top 10 van meest waardevolle cryptomunten.

De stijging van avax is veroorzaakt door het enthousiasme over de aangekondigde samenwerking van Avalanche met accountant- en adviesbureau Deloitte. Verder speelt algeheel optimisme over de mogelijkheden van het netwerk op het gebied van ‘decentralised finance’ (DeFi) mee.

Bij gedecentraliseerde financiële diensten op cryptoplatforms gaat het om financiële transacties tussen twee partijen, zoals de handel in effecten of leningen, waarbij er geen tussenpartij zoals een bank of een broker aan te pas komt. Via zogenoemde ‘smart contracts’ worden afspraken in stukjes computercode vastgelegd die vervolgens automatisch op een digitaal platform worden uitgevoerd.

Avax heeft tot nu toe ruim 100 procent aan waarde gewonnen in november en daarmee zijn totale marktkapitalisatie op bijna 32 miljard dollar gebracht, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap. De ludieke cryptomunt dogecoin is deze maand juist ongeveer 20 procent onderuit gegaan en heeft nu een marktkapitalisatie van iets meer dan 29 miljard dollar.

Avalanche positieve uitzondering in dalende cryptomarkt

Avalanche introduceerde avax afgelopen jaar als onderdeel van zijn plannen om DeFi-toepassingen verder uit te breiden en daarmee de strijd aan te gaan met het grotere netwerk van Ethereum.

Avax is dit jaar net als de rest van de cryptowereld fors aan het stijgen, maar kreeg recent een grote boost door een samenwerking met accountant- en adviesbureau Deloitte aan te kondigen.

"Avalanche is de laatste week omhoog gegaan, terwijl de rest van de cryptomunten uit de top 10 juist in waarde zijn gedaald", zegt cryptohandelaar Freddie Williams van GlobalBlock. "De belangrijkste drijfveer achter de entree van avax in de top 10 was de samenwerking met Deloitte, een van de grote vier accountantsorganisaties en de grootste professionele dienstverlener ter wereld."

Ava Labs, het team van softwareprogrammeurs achter het platform van Avalanche, kondigde afgelopen dinsdag aan dat het gaat samenwerken met Deloitte om het slachtoffers van natuurrampen makkelijker te maken schadevergoedingen aan te vragen.

"Het nieuwe platform biedt nationale en lokale overheden een gedecentraliseerd systeem tegen lage kosten, waarmee zowel de verstrekkers van de vergoedingen als de ontvangers van hulp goed uit de voeten kunnen. Door de transparantie van blockchain worden fraude en misbruik tot een minimum beperkt", tweette oprichter Emin Gün Sirer van Ava Labs vorige week dinsdag.

Dominante digitale valuta zoals de bitcoin en ether zijn deze maand onder druk komen te staan, onder meer vanwege de sterkere dollar, de harde aanpak van de cryptosector door China en de mogelijke hogere belastingen op cryptomunten als gevolg van de nieuwe infrastructuurwet in de Verenigde Staten. 

[activecampaign form=28]

Lees meer nieuws over cryptomunten: