De bekende obligatiebelegger Bill Gross zegt dat het goedkoopgeldbeleid van centrale banken heeft geleid tot een gevaarlijke euforie op financiële markten, vooral bij aandelen en cryptomunten. Beleggers zitten op een roze wolk, aldus Gross.

“Het is gevaarlijk”, aldus de inmiddels gepensioneerde mede-oprichter van vermogensbeheerder en obligatiespecialist PIMCO tegen de Britse krant the Financial Times. Gross wijst met de beschuldigende vinger naar centrale banken. “Het is een sprookje dat in stand wordt gehouden door rentes die niet op het juiste niveau zijn.”

Lage rente en hoge inflatie gevaar voor het financiële systeem

Gross gaat zelfs zover door te zeggen dat het financiële systeem ontwricht kan raken, als centrale banken te lang wachten met het verhogen van beleidsrentes en aarzelen met het terugschroeven van opkoopprogramma’s voor obligaties.

In zijn ogen is er een risico dat huishoudens op een gegeven moment massaal geld van spaarrekeningen gaan halen, als de koopkracht van spaargeld continu afneemt door de hoge inflatie en centrale banken desondanks de rentes op een te laag niveau houden.

"Het kan een paar dagen, een paar jaren of een decennium duren, maar dit gaat instorten. De basis van het kapitalisme rust immers op spaargeld dat beschikbaar is voor investeringen", aldus Gross tegen The Financial Times.

Gross is momenteel met pensioen, maar belegt nog wel voor eigen rekening. Eerder dit jaar heeft hij miljoenen binnen geharkt door te wedden tegen het aandeel GameStop, dat een zeepbelachtige stijging doormaakte. Uiteindelijk met succes, want de zeepbel rond Gamestop barstte ook weer uit elkaar.

Als obligatiespecialist verwierf Gross ooit de bijnaan 'bond king'. In 1971 richtte hij vermogensbeheerder PIMCO op, waar hij verantwoordelijk werd voor een beheerd vermogen van 2.000 miljard dollar.

De legendarische belegger is een van de grote namen op financiële markten die aan de bel trekken over het goedkoopgeldbeleid van centrale banken.

De inflatie in de Verenigde Staten is in oktober gestegen tot 6,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat is het hoogste niveau in 31 jaar. Velen maken zich zorgen dat de overheid en de Amerikaanse centrale bank de economie te veel hebben gestimuleerd.

Econoom Mohamed El-Erian, een ex-collega van Gross bij PIMCO, zei vorige week dat de Federal Reserve een van de slechtste besluiten ooit heeft genomen door de huidige opleving van de inflatie als een tijdelijk fenomeen af te doen.

"Ze zijn te lang blijven geloven in dat verhaal", zei El-Erian tegen Bloomberg TV. "Het resultaat is dat de Fed met een inflatie te maken heeft die veel hoger en veel breder verspreid is dan wat zij hadden verwacht, en het gaat langer duren dan wat zij hadden verwacht."

'Federal Reserve is een gevangene van de markt'

Gross denkt niet dat de inflatie op het huidige hoge niveau blijft, maar wel dat de inflatie hoger blijft dan de doelstelling van 2 procent die de Amerikaanse centrale bank hanteert, zegt hij tegen The Financial Times.

Toch kan de Federal Reserve zijn beleid niet snel verkrappen, merkt op Gross, omdat aandelenmarkten en crypto's naar recordniveaus zijn gestegen. Abrupte actie van de centrale bank kan de beurs hard raken, iets waar centrale banken niet op zitten te wachten.

"Ik denk dat de voorzitter van de Federal Reserve, Jay Powell, zich een gevangene voelt van de huidige situatie op financiële markten, en dus zal hij geleidelijk stoppen met het opkopen van obligaties en misschien zal hij de rentes volgend jaar verhogen", zegt Gross tegen the Financial Times.

Lees meer over beleggen: