De verkoop van nieuwe auto’s kende afgelopen januari een zwakke start, met een min van 20% vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Marktleider Volkswagen zag een verkoopdaling van 45% in januari vergeleken met een jaar eerder.

Voor heel 2021 rekenen auto-organisaties op zo’n 400.000 nieuwe auto’s.

De verkoop van nieuwe auto’s is in januari 2021 uitgekomen op 35.193 stuks. Dat is een daling van 20 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit gegevens van auto-organisaties Bovag, Rai Vereniging en RDC.

Tijdens de lockdown van begin dit jaar gaat het duidelijk minder met de verkoop van nieuwe auto’s, vergeleken met de start van vorig jaar, toen de coronapandemie Nederland nog niet had bereikt.

Op merkniveau zijn er grote verschillen. De top vijf van best verkochte merken in januari 2021 ziet er als volgt uit:

  • Volkswagen (3.642 stuks, -45%)
  • BMW (3.203 stuks, +7%)
  • Skoda (2.514 stuks, +28%)
  • Kia (2.433 stuks, -16%)
  • Peugeot (2.280 stuks, -23%)

bron: Aumacon, procentuele verandering januari 2021 vs januari 2020

Marktleider Volkswagen kreeg in januari een relatief zware klap, met een daling van 45 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. BMW wist daarentegen een kleine plus te boeken en komt zo op de tweede plek van best verkochte merken bij de start van het jaar.

Meest opvallend is de stijging bij Skoda, dat de verkopen met 28 procent zag stijgen afgelopen maand.

De best verkochte modellen in januari waren de Volvo CX40, de Kia Picanto, de Skoda Octavia, de Volkswagen Polo en de Ford Focus.

Elektrische auto's: Tesla blijft achter

En Tesla? De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's liet in januari slechts 16 auto's op kenteken zetten in Nederland, tegen 165 in dezelfde maand een jaar eerder. Omdat Tesla's verscheept worden vanuit fabrieken in de VS kunnen de maandcijfers sterk schommelen.

Er werden 14 exemplaren van de Model 3 op kenteken gezet in januari en twee van de Model S. Volkswagen scoorde een stuk beter met 58 modellen van de elektrische ID.3 en 73 van de ID.4 die in januari op kenteken werden gezet.

Dealerorganisaties Bovag en Rai Vereniging gaan voor 2021 uit van een totaal van 400.000 nieuw verkochte auto's. De feitelijke ontwikkeling blijft sterk afhankelijk van het verloop van de coronacrisis.

De twee auto-organisaties verwachten, net als economen van ING, dat het aandeel van elektrische auto's bij de nieuwe verkochte modellen dit jaar op 20 procent zal uitkomen.

LEES OOK: Dit kosten de 5 populairste occasions van 2020 qua onderhoud en reparatie