• Tijdens een zitting in Londen over de uitlevering van Julian Assange aan de VS las de advocaat van de WikiLeaks-oprichter een statement van een Republikeins congreslid voor.
  • Hierin stond dat hij Assange in 2017 bezocht om hem een voorstel van president Trump voor te leggen: gratie in ruil voor het vrijpleiten van de Russen.
  • Trump wil dat Assange verklaart dat Rusland niet betrokken is bij de e-mailhack van de Democratische Partij en kandidaat Hillary Clinton in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016.

Oprichter van WikiLeaks, Julian Assange, zegt gratie aangeboden te hebben gekregen van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zou Assange hebben gevraagd te verklaren dat de e-mails van de Democratische Partij, die WikiLeaks in 2016 publiceerde, niet via Russische hackers bij de website terecht zijn gekomen.

Dat bleek woensdag bij een hoorzitting voor de rechtbank in Londen.

Assange verscheen op de zitting via een videolink vanuit een gevangenis in Londen, maar kwam zelf niet aan het woord. Zijn advocaten deelden de informatie tijdens de zitting, waarin moet worden besloten of Assange wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten op verdenking van spionage.

Tijdens de hoorzitting van woensdag sprak Assange alleen om zijn naam en geboortedatum te bevestigen.

‘Het zijn complete leugens’

Voor de rechtbank verwees Assanges advocaat, Edward Fitzgerald, naar een getuigenverklaring van het voormalige Amerikaanse Republikeinse congreslid Dana Rohrabacher. Hij zou Assange in 2017 hebben bezocht om hem het voorstel voor te leggen.

De voorwaarde van het eventuele pardon was dat Assange zou verklaren dat de Russen niet betrokken zijn bij het e-maillek dat Hillary Clintons presidentiële campagne in 2016 schade toebracht.

Een woordvoerster van het Witte Huis, Stephanie Grisham, ontkent de bewering. "De president kent Dana Rohrabacher nauwelijks, behalve dat hij een ex-congreslid is. Hij heeft nog nooit met hem over dit onderwerp of welk onderwerp dan ook gesproken. Het is een complete verzinsel en een totale leugen," zei ze.

Assange zat 7 jaar in ambassade van Ecuador

Voordat hij in april werd gearresteerd, bracht de inmiddels 48-jarige Assange zeven jaar door in de ambassade van Ecuador in Londen. Omdat hij diplomatiek asiel kreeg van het Zuid-Amerikaanse land, kon hij niet gearresteerd worden. Maar na zeven jaar trok het land het asiel in. Sindsdien zit hij vast in een Britse cel.

Assange wordt in de Verenigde Staten gezocht voor achttien aanklachten, waaronder samenzwering om overheidscomputers te hacken en overtreding van een spionagewet. Hij kan tientallen jaren in de gevangenis belanden als hij daar wordt veroordeeld.

Lees meer over Julian Assange: