Paul Manafort zou geheime besprekingen gevoerd hebben met Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De voormalig campagneleider van Donald Trump zocht de oprichter van WikiLeaks volgens de Britse krant The Guardian op in 2013, 2015 en in het voorjaar van 2016.

Het is onduidelijk waarover de twee hebben gepraat. The Guardian noemt de bronnen niet bij naam en publiceert niet uit documenten waaruit bewijs voor de ontmoeting zou blijken.

Hun laatste ontmoeting, volgens de bronnen van de Britse krant in maart, is vooral interessant omdat Manafort in die periode een sleutelfiguur was in de race van Trump naar het Witte Huis. Enkele maanden later publiceerde WikiLeaks een serie Democratische e-mails die waren gestolen door Russische inlichtingenofficieren.

Manafort, sinds dit jaar in hechtenis, ontkent elke betrokkenheid bij die hack en zegt dat de bewering ‘100 procent vals’ is. Speciaal aanklager Robert Mueller doet onderzoek naar eventuele Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezing. Manafort is een van zijn kroongetuigen, al heeft hij herhaaldelijk gelogen tegen de FBI, onthulde Mueller maandag.

paul manafort robert mueller onderzoek fbi rusland
Foto: Paul Manafort. Bron: EPA

De ex-strateeg van Trump reageerde met een categorische ontkenning op het nieuws van The Guardian. Hij zei de Australische internetactivist en klokkenluider nooit te hebben gesproken. “Van dat verhaal klopt helemaal niets en het is met opzet lasterlijk. Ik heb Julian Assange nooit ontmoet en mensen die met hem zijn gelieerd ook niet”, aldus Manafort via een woordvoerder. “We overwegen juridische stappen.”

WikiLeaks reageert op Twitter, een account waar Assange achter de knoppen zit. De organisatie wijst erop dat The Guardian de kop van het artikel aanpaste nadat Manafort de aantijgingen ontkende.