Een wetsvoorstel voor een verbod op asbest in daken sneuvelde eerder dit jaar in de Eerste Kamer, maar nu komt het kabinet alsnog met een plan om de ongeveer 80 miljoen vierkante meter dak met asbest in Nederland te saneren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat er een speciaal fonds komt om huiseigenaren te helpen. Woningbezitters die het kankerverwekkende asbest willen laten verwijderen, kunnen geld lenen via dat fonds.

Het fonds moet volgend jaar beschikbaar zijn en zal tot 2028 lopen. Hoeveel geld erin zal zitten, is nog niet bekend. Verschillende partijen zullen eraan bijdragen.

Asbest gevaarlijker dan gedacht

Tot 1994 is asbest veel gebruikt in verschillende producten, maar vooral in bouwmaterialen. Zo komt het voor in golfplaten, vinylvloerbedekking (zeil) en in pijpen voor schoorstenen. Ook kan asbest zitten in oude huishoudelijke apparaten. Bijvoorbeeld haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

De mineralen bestaan uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezels kunnen diep in de longen doordringen. Wie asbestvezels inademt kan ziek worden. Op termijn kan dit longkanker, mesothelioom (longvlieskanker of buikvlieskanker) of asbestose (stoflongen) veroorzaken.

Uit het advies van de Gezondheidsraad uit 2010 bleek dat asbest gevaarlijker is dan voorheen werd gedacht, en dat asbestdaken de laatste grootste bron van asbestvezels zijn.

"Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf", aldus Van Veldhoven. "Het is dus niet de vraag of maar hoe we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen."

5 miljoen euro voor schrijnende gevallen

Er was al 5 miljoen euro toegezegd om de meest schrijnende gevallen te helpen. Van Veldhoven gaat kijken hoe ze dat geld kan inzetten. Mogelijk wordt het ook onderdeel van het fonds.

De staatssecretaris wil nog voor het einde van het jaar een samenwerkingsovereenkomst tekenen met provincies, gemeenten, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties om tot een versnelde afbouw te komen.

Hoewel er in de Tweede Kamer vorig jaar brede steun was voor een verbod op asbest in daken, verwierp de Eerste Kamer het wetsvoorstel van Van Veldhoven in juni. Organisaties die onder meer huiseigenaren en boeren vertegenwoordigen, verzetten zich tegen het verbod.

Lees meer: