Rapper A$AP Rocky treedt zondag 18 augustus om 19.30 uur op tijdens Lowlands, het jaarlijks muziekfestival in Biddinghuizen met ongeveer 70.000 bezoekers. Tenminste, dat staat in het fameuze blokkenschema.

Maar sinds arrestatie van de Amerikaanse rapper in Zweden is er veel onzekerheid over of het optreden wel doorgaat.

Rakim Mayers, zoals A$AP Rocky echt heet, was op 30 juni samen met twee vrienden betrokken bij een vechtpartij in het centrum van Stockholm. Daarbij zouden twee mannen zwaar mishandeld zijn.

De rapper beweert dat hij uit zelfverdediging handelde. “Alles leek ons vreemd, deze mannen gedroegen zich vreemd. We wisten niet wat we konden verwachten en dat was eng”, zei A$AP Rocky tegen de Zweedse rechtbank, waar hij zich op 30 juli moest verantwoorden voor het incident.

De 30-jarige artiest, die de indruk kreeg dat de mannen onder invloed waren, vertelde uitgebreid over hoe de vechtpartij ontstond. Hij en zijn crew hadden een paar dagen vrij in Zweden en wilden “een luchtje scheppen, de architectuur en zo bekijken”. Na een flinke wandeling werd de bodyguard van de rapper aangesproken door een van de vermeende slachtoffers. De lijfwacht vroeg het duo te vertrekken, maar later kwamen de mannen terug. “En van het een kwam het ander.”

De ruzie liep volledig uit de hand toen er flessen in het spel kwamen en beide kampen snijwonden opliepen. "Ik was erg bang. Ik zag mijn bewaker bloeden, ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik kom hier ook niet vandaan. Het was een paranoïde situatie", aldus Mayers.

OM eist zes maanden cel tegen A$AP Rocky

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van zes maanden geëist tegen de rapper. Het geweld dat A$AP Rocky en een aantal leden van zijn entourage gebruikten was volgens het OM "buitensporig". "Op het beeldmateriaal zie je een stoeprand. Het is puur geluk dat het slachtoffer daar niet op terecht is gekomen", aldus de officier van justitie.

Aan de hand van het bewijs is volgens het OM "onmogelijk" vast te stellen wie welke klap of schop heeft uitgedeeld. Wel is voor het OM overduidelijk geworden dat A$AP Rocky het vermeende slachtoffer naar de grond heeft gewerkt. Daarom vindt het OM het logisch dat de rapper zwaarder wordt gestraft dan zijn gevolg.

De rechtbank doet op 14 augustus uitspraak. Als A$AP Rocky wordt veroordeeld, lijkt een optreden op Lowlands vier dagen later uitgesloten. Maar de rapper mag de uitspraak in vrijheid afwachten, zo besliste de rechtbank. Daarop vloog A$AP Rocky meteen terug naar de Verenigde Staten.

Komende zondag staat hij meteen weer op het podium bij het Real Street Festival in Anaheim, Californië. De organisatie van het festival heeft aan onder meer Billboard bevestigd dat de rapper gaat optreden.

Vooralsnog heeft Lowlands nog niets gehoord van het management van A$AP. "We hebben nog niet gehoord dat de show wordt gecanceld. We wachten het af", zei een woordvoerder maandag tegen persbureau ANP.  De organisatie is al wel bezig met een vervangende act, maar wil niet zeggen wie er op 18 augustus dan als hoofdact in de Alpha-tent staat.

Lees meer: