“Ja, m’n sannie is verraderlijk.”

“Misschien koop ik wel een Bentley. Misschien koop ik wel een Honda.”

Misschien zeggen deze songteksten je niks. Toch heeft Famke Louise (20) miljoenen streams en views met haar muziek en werkt ze samen met grote Nederlandse artiesten als Ronnie Flex. Met wie ze inmiddels ook een relatie heeft, bevestigde ze op 14 december 2018 bij RTL Late Night.

Deze 20-jarige vlogster, bekend van neppe ‘prank’-filmpjes op YouTube, scoorde eind 2017 uit het niets een monsterhit met ‘Op Me Monnie’. Ook haar andere singles kregen veel aandacht.

Maar ze kwam vooral in het nieuws door de stortvloed aan hatelijke reacties die ze dagelijks krijgt op sociale media. Bij optredens wordt ze belaagd en bekogeld met bier en heel Nederland lijkt over haar heen te vallen.

Wie is deze jongedame? Hoe is zij uit het niets zo bekend geworden? Dit is het opmerkelijk levensverhaal van een van de meest omstreden Nederlandse artiesten van dit moment:


Famke Louise Meijer wordt op 9 december 1998 geboren in Almere.

Famke groeit op met haar ouders en haar broer in Almere. Op haar vierde begint ze met vioolles en al snel daarna gaat ze op zangles. Haar vader overlijdt in 2016 na een ongeluk en in die tijd verhuist ze naar de Groningse plaats Hoogezand.


In het eerste jaar van het MBO begint ze haar eigen YouTube-kanaal.

Tijdens haar opleiding tot directiesecretaresse op het MBO krijgt ze een relatie met vlogger Tim van Teunenbroek (Snapking) en duikt ze af en toe op in de filmpjes van Tim en Robin Basak (Armoowasright).

In die video's worden grappen met elkaar uitgehaald die achteraf nep blijken te zijn. De video's krijgen veel negatieve reacties. In 2016 begint ze haar eigen kanaal met vlogs en make-upvideo's. Ze krijgt direct veel volgers vanwege haar relatie met Snapking.

In oktober 2018 verwijdert ze overigens al haar oude vlogs van jaar YouTube-kanaal en begint ze een abonnee-dienst.


Een televisieprogramma op RTL 5 over modellen levert haar veel bekendheid op.

Go for it 👼🏼

Een bericht gedeeld door Famke Louise (@famkelouise_) op

Famke Louise wordt weggepest van school en besluit te stoppen met haar opleiding. Ze focust zich volledig op YouTube. In juli 2017 maakt ze bekend dat ze meedoet aan Models in Paris: Het Echte Leven, een programma op RTL5 over een groep modellen die in de Franse hoofdstad probeert door te breken. Het programma telt acht afleveringen, waarin Famke Louise telkens te zien is. Ze houdt meerdere opdrachten als model over aan het programma.


Op YouTube weet ze miljoenen views te halen met haar muziek.

Op 16 november 2017 laat ze een voorstukje van haar allereerst liedje horen op Instagram. Een dag later verschijnt de plaat op YouTube en streamingdiensten zoals Spotify. 'Op Me Monnie' belandt direct op de tweede plek in de Nederlandse Spotifylijst.

Famke Louise krijgt veel kritiek over zich heen, maar dat weerhoudt haar er niet van om meer liedjes te maken. Het nummer is geremixt door twee bekende namen in de Nederlandse hiphopscene, Frenna en Boef.

'Op M'n Monnie' betekent haar echte doorbraak in Nederland. Ze schaart zich hiermee in het rijtje van vloggers die een muziekcarrière najagen, zoals EenhoornJoost en Teske de Schepper.


Nederland haat erop los.

Kort daarna brengt ze een nieuw nummer uit, genaamd 'VROOM' met collega-rapper Bokoesam. Deze video haalt ook weer de miljoenen views en roept nieuwe haatreacties op. Ze wordt lastiggevallen en kan niet meer normaal over straat. Op haar 19e koopt ze daarom een Mercedes, zodat ze niet meer met het openbaar vervoer hoeft.

Ook krijgt ze meerdere keren een bierdouche over zich heen, waardoor ze een optreden stopzet.

Famkes moeder heeft moeite met de manier waarop mensen reageren op Famke. "Als je doodsverwensingen krijgt, of dat mensen zeggen: ik hoop dat je moeder ook dood gaat. Dat is onbegrijpelijk."

Kort daarna duikt er een oud filmpje op waarin te zien is hoe Famke een enigszins volslanke vrouw uitlacht. Slechte timing, want even daarvoor is Famke Louise het gezicht van een nieuwe Tele2-campagne geworden om haat te bestrijden met liefde.


Toch gaat ze door met haar muziekcarrière.

Ze ziet de kritiek als een compliment, vertelt ze tegenover RTL Boulevard. Van het vloggen is ze de kritiek wel gewend. Ze vervolgt haar muzikale ambities en brengt een akoestische versie van het nummer 'Op Me Monnie' uit en maakt daarna samen met Louis Vos de plaat 'Lit'.

De daaropvolgende track met Ronnie Flex genaamd 'Fan' gaat weer viral. De samenwerking behaalt maar liefst 12 miljoen views op YouTube en verbreekt ook nog eens het Spotify-record voor meeste streams op één dag in Nederland, met 650.000 afspeelsessies. (Inmiddels is dit record weer terug verbroken door Boef met zijn plaat 'Sofiane', die de 680.000 streams op één dag aantikte.)

Daarnaast maakt ze tijdens Pasen een video met Arjen Lubach. Ook die video wordt ruim een miljoen keer bekeken.

Famke Louise's  grootste voorbeeld is Beyoncé. Tegenover Vice vertelt ze dat er iets is wat ze al jaren irritant vindt. "Dat jongens andere dingen mogen dan meisjes." In de clip van het nummer Vroom draagt ze ook een broekje met de tekst 'Feminist'. Famke wilt meer girlpower uitstralen en noemt zichzelf feminist in spé.


Een bijzonder optreden op Koningsdag.

Op Koningsdag 2018 geeft ze een show tijdens het SLAM!-feest in Alkmaar. De video van het optreden wordt door Slam FM op hun YouTube-kanaal geplaatst en na een dag alweer verwijderd, waarschijnlijk vanwege de vele haatreacties onder de video.

Veel kijkers uitten kritiek op haar zangkwaliteiten. Famke Louise staat erom bekend niet vies te zijn van een beetje Auto-Tune in haar liedjes en als ze live moet zingen klinkt dat toch iets anders.

SLAM! uploadt vervolgens een nieuwe versie van de video die een stuk korter is. De slechtste stukjes zijn eruit geknipt.


Haar relatie met Snapking loopt op de klippen.

Een deel van de haatreacties die Famke Louise over zich heen krijgt, is terug te voeren op het feit dat ze het vriendinnetje is van de controversiële vlogger Snapking, zegt mediapsycholoog Mischa Coster zegt tegenover NPO 3.

Eind april maakt Famke bekend dat haar relatie met Snapking op de klippen is gelopen. Snapking kwam al meerdere malen negatief in het nieuws, bijvoorbeeld toen hij een 0900-nummer opzette waarmee hij 13.000 euro verdiende over de ruggen van zijn fans. Famke Louise laat aan het einde van het breakup-filmpje een nieuw nummer horen dat zeer waarschijnlijk over Snapking gaat.


Maar het geluk in de liefde keert terug...met Ronnie Flex

Op 14 december 2018 bevestigt Famke Louise bij RTL Late Night de geruchten die al maanden rond zingen: ze heeft een relatie met Ronnie Flex, zo maakt ze bekend naar aanleiding van de lancering van de nieuwe kerstclip 'Alleen door jou'.

In de video treed ze samen met Ronnie Flex op. Met aan het slot een toepasselijke kus.


Hoe nu verder?

Famke Louise

Famke gaat in ieder geval door met het maken van muziek. Zo staat ze op het nieuwe album van de Nederlandse hiphopproducer Esko. Ook blijft ze optreden. Een kwartiertje Famke Louise kost zo'n 2.000 euro.

Over de toekomst is ze bondig: "Ik vind alles wat ik nu doe nu leuk en ben heel blij met waar ik nu sta. Wat ik nog wel leuk zou vinden is shows in het buitenland doen, wat meer van de wereld zien, maar dat is nog wel een hele grote stap. Je weet nooit of dat gaat lukken."

LEES OOK: De opkomst en ondergang van Avicii – snel succes bleek een sluipmoordenaar voor de talentvolle dj en producer

MIS OOK NIET: Dit verdient rapper Sevn Alias – en zo geeft hij zijn geld uit