De medeoprichter van het AI-bedrijf DeepMind, dat onderdeel is van het moederbedrijf van Google, vindt dat overheden een plan moeten uitwerken om mensen op te vangen die hun baan verliezen als gevolg van de toepassing van artificial intelligence, aldus The Financial Times.

“Ongetwijfeld zullen veel van de taken in de dienstensector er de komende vijf tot tien jaar heel anders uit gaan zien”, zei mede-oprichter Mustafa Suleyman van DeepMind dinsdag op een tech evenement. “Er zal een serieus aantal verliezers zijn, die daar uiteraard niet blij mee zullen zijn.”

DeepMind werd in 2014 gekocht door Alphabet, het moederbedrijf van Google, en is de zoekgigant aan het helpen met de ontwikkeling van twee grote taalmodellen die vergelijkbaar zijn met ChatGPT, genaamd LaMDA en PaLM. 

Suleyman verliet DeepMind afgelopen januari, waarna een nieuw bedrijf oprichtte dat zich bezig houdt met artificial intelligence.

De techondernemer vindt dat overheden "materiële compensatie" moeten geven aan mensen die hun baan verliezen door AI, aldus The Financial Times. "Dit is een politieke en economische maatregel waarover we serieus moeten gaan praten."

Suleyman zei dinsdag dat een universeel basisinkomen een potentiële oplossing kan zijn. Zo’n basissalaris zou elke burger een gegarandeerd inkomen geven zonder verplichtingen.

CEO Sam Altman van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, zei eerder tegen The Wall Street Journal dat hij gelooft dat AI mensen de ruimte kan geven om creatiever werk te verrichten, waarbij een basisinkomen verloren banen zou kunnen compenseren.

En in 2019 zei techmiljardair Elon Musk ook dat hij voor een basisinkomen van 1.000 dollar per maand zou zijn.

LEES OOK: Ben jij straks werkloos door ChatGPT? Dit zijn 10 banen die AI in de toekomst mogelijk kan overnemen