Zoekmachinegigant Google en de specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie DeepMind vallen allebei onder het overkoepelende bedrijf Alphabet. In theorie kan nauwe samenwerking tussen Google en DeepMind een krachtig antwoord zijn op de ambities van de grote rivaal Microsoft op het gebied van artificial intelligence.

Alphabet is verwikkeld in een strijd met Microsoft, dat zich heeft ontfermd over sofwarebedrijf OpenAI, de maker van de bekende AI-bot ChatGPT.

Google en DeepMind kondigden op 20 april aan dat DeepMind wordt samengevoegd met de Brain-divisie van Google. Hiermee zouden de inspanningen van verschillende onderdelen van Alphabet op het gebied van artificial intelligence gestroomlijnd moeten worden.

Maar bronnen die zakenkrant The Financial Times sprak, zeggen dat de herstructurering waarschijnlijk tot interne wrijving zal leiden.

Voormalige werknemers vertelden de krant dat Google en DeepMind met de nieuwe gevormde divisie "jarenlange rivaliteit" opzij moet zetten om de strijd met de concurrentie aan te kunnen gaan.

Sinds de lancering van ChatGPT afgelopen november is Google zich zeer bewust van de concurrentie die rivaliserende AI-tools vormen. De miljardeninvestering van Microsoft in de technologie achter ChatGPT en de integratie ervan in zoekmachine Bing vormt een potentiële bedreiging voor de zoekmachine van Google.

De nauwere samenwerking tussen DeepMind en Google brengt echter risico's mee. Sinds de overname door Google bijna tien jaar geleden heeft CEO Demis Hassabis van DeepMind volgens The Financial Times hard gevochten voor een zelfstandige positie binnen het overkoepelende bedrijf Alphabet. Hierdoor kan DeepMind zich richten op zijn eigen missie met betrekking tot artificial intelligence.

De dreiging van OpenAI heeft er echter voor gezorgd dat Hassabis binnen Alphabet een meer sturende rol heeft gekregen wat betreft de inspanningen om gelijke tred te houden met concurrenten.

DeepMind en Google hebben overigens wel een lange geschiedenis van samenwerking bij een aantal producten en projecten, waaronder een AI-model dat mensen met machines laat praten.

LEES OOK: Dit zijn 23 opvallende weetjes over topman Sam Altman van het OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT – hij leerde programmeren toen hij 8 was en heeft een lading goud, wapens en gasmaskers voor als de wereld vergaat