• Beleggers op Wall Street zijn opgeschrikt door de implosie van het hedgefonds Archegos Capital Management.
  • Archegos is opgericht door de omstreden miljardair Bill Hwang.
  • Hwang is diep religieus en werd eerder veroordeeld voor handel met voorkennis.

De Amerikaanse beursspeculant Bill Hwang is trending topic in de financiële wereld nadat verschillende banken op Wall Street afgelopen week zijn hedgefonds om de oren sloegen met zogeheten margin calls.

Daarbij vragen banken die geld hebben geleend aan een hedgefonds om extra geld bij te storten, omdat speculatieve gokjes op de beurs zwaar verliesgevend dreigen te worden. Hiermee beschermen banken de verstrekte leningen.

Hwangs hedgefonds Archegos Capital Management kon hier niet direct aan voldoen en moest gedwongen grote pakketten aandelen ter waarde van 20 miljard dollar (omgerekend 17 miljard euro) tegen bodemprijzen te verkopen, waardoor aandelen als ViacomCBS en Discovery hard onderuit gingen.    

Lees meer: Wall Street is in de ban van een schandaal rond hedgefonds Archegos – dat doet grote zakenbanken flink pijn

Het is niet de eerste keer dat de diep religieuze oprichter en co-CEO van Archegos in de problemen komt. In 2012 bekende hij schuld aan handel met voorkennis, hoestte hij 60 miljoen dollar op aan schikkingen en boetes, en sloot zijn fonds. In 2014 werd hij voor een periode van vier jaar verbannen van de beurs van Hongkong.

Bill Hwang werd zeer religieus opgevoed

Hwang werd midden jaren 60 geboren en vroom christelijk opgevoed. Zijn vader was pastoor en zijn moeder werkte als missionaris in Mexico,  vertelde hij in 2018 in een interview waarin hij een lans brak voor gemeenschappelijk lezen van de bijbel. 

De fondsbeheerder lacht vaak, maakt grapjes en komt tijdens het interview bescheiden over. Hij neemt zichzelf niet al te serieus, maar voelt een innerlijke drang om Gods woord te verspreiden. 

Sterker nog, het geloof is door Hwangs gehele carrière zijn drijfveer. Hij ziet beleggen als zijn roeping en denkt dat God van hem houdt wanneer hij bedrijven ondersteunt die de mensheid vooruit helpen. "Het gaat niet alleen om geld", zei hij in een ander interview uit 2018.

Als voorbeeld gaf Hwang één van zijn grotere investeringen in het zakelijke platform LinkedIn. Hij suggereerde dat het sociale netwerk Gods goedkeuring heeft: het helpt mensen met het vinden van werk en het benutten van hun potentieel. 

"Ik ben als een klein kind. Kijken wat ik vandaag kan doen en waar ik kan investeren om God te behagen", zei hij. Daarin weet hij zich geïnspireerd Jezus Christus die ook onvermoeibaar zijn vader diende. "Ik stop pas wanneer hij me tot zich neemt."

Hwang is bij verschillende christelijke organisaties betrokken. Hij is mede-oprichter van de Grace and Mercy Foundation, sponsort Focus on the Family en hij is bestuurslid van het Fuller Theology Seminar, zo melden de organisaties op hun websites. 

Opgeklommen in de hedgefondswereld

Hwang studeerde af aan de Universiteit van Californië - Los Angeles (UCLA) als econoom en heeft een MBA van  Carnegie Mellon, aldus zijn online biografie.

Hij werkte in het begin van zijn carrière als aandelenhandelaar bij Peregrine Securities en Hyundai Securities.

In die tijd kreeg Julian Robertson, één van zijn klanten, hem in het vizier. Deze ervaren belegger nam Hwang onder zijn hoede. Hwang ging voor hem werken bij Tiger Management, het hedgefonds van Robertson. Robertson hief dit fonds in 2000 op.

Wel kreeg Hwang zo'n 25 miljoen dollar om zijn eigen hedgefonds op te richten: Tiger Asia Management. Het fonds groeide uit tot één van Hwangs succesvollere activiteiten. Volgens The Wall Street Journal had het fonds op zijn hoogtepunt een beheerd vermogen van 5 miljard dollar. Het jaarlijkse rendement bedroeg volgens Bloomberg in die periode 16 procent.

Hwang sloot het fonds echter in 2012, nadat hij voor een Amerikaanse rechtbank bekende te hebben gehandeld met voorkennis. Hij hoestte in totaal 60 miljoen dollar op om te schikken in civiele en stafrechtelijke zaken voor het manipuleren van Chinese aandelen. Zijn fonds verbeurde ook voor 16 miljoen dollar aan gerelateerde winsten. 

Besloten hedgefonds Archegos

In 2013 transformeerde Hwang Tiger Asia tot familiebedrijf Archegos. Hierdoor beheerde hij geen vreemd vermogen meer, en hoefde hij geen verantwoording meer af te leggen aan de toezichthouder. 

Archegos trok een aantal grote banken aan om aandelen te kopen. Vorige week kreeg het fonds echter te maken met stevige tegenwind vanuit de markt, wat Hwang de margin calls opleverde en verzoeken om meer geld als onderpand te verstrekken.

Toen Hwang in gebreke bleef, dwongen banken hem om zo'n 20 miljard van zijn posities te liquideren om hun uitgeleende geld terug te krijgen. En dat leidde tot een brute uitverkoop van aandelen.  

Voorlopig is nog onbekend wat de werkelijke omvang is van de perikelen bij Archegos. Zeker is wel dat Hwang het middelpunt is van het een nieuw schandaal dat hij liever had vermeden.  

Lees meer over beleggen: