Maandagavond trapte Apple haar jaarlijkse ontwikkelaars conferentie, de WWDC, af met een keynote. Daarin bespreken de topmensen van het bedrijf doorgaans de nieuwste ontwikkelingen van de besturingssystemen van Apple-apparaten, maar nu ging het voornamelijk over -hoe kan het ook anders- kunstmatige intelligentie (AI).

De veranderingen aan de besturingssystemen kwamen vooral neer op wat cosmetische veranderingen. In iOS 18 en iPadOS 18 kun je nu bijvoorbeeld de kleur van de icoontjes op het scherm naar wens aanpassen en kun je ook nog eens die icoontjes plaatsen waar je wilt. Daarnaast zijn er wat meer integraties met apps mogelijk, waardoor ze vanuit het besturingsysteem zelf aan te sturen zijn.

Voor de iPad had Apple groot nieuws: het apparaat krijgt een calculator. Hoewel het publiek er klaarblijkelijk erg enthousiast op reageerde, was dit, naast het eerder genoemde, ook eigenlijk het enige wat er verandert voor de tablets.

Voorbeelden van de aanpassingsmogelijkheden in iOS 18
Voorbeelden van de aanpassingsmogelijkheden in iOS 18
Apple

Alle wegen leiden naar AI

Apple begon de keynote door te vertellen wat er verandert in de besturingssystemen van het bedrijf, maar dit bleek vooral een opstapje naar het belangrijkste nieuws: de introductie van Apple Intelligence, Apple's eigen manier van AI-integratie op zijn apparaten.

Het belangrijkste daarbij is een upgrade van spraakassistent Siri. Dertien jaar na de introductie van het pratende hulpje moet het over een paar maanden eindelijk kunnen wat Apple ermee voor ogen had: je helpen met meer dan alleen een timer zetten.

Een voorbeeld van de tekst aanpassen met AI
Een voorbeeld van de tekst aanpassen met AI
Apple

Dankzij de opkomst van large language models (LLM's), moet Siri veel beter in staat zijn om jouw spraakcommando's te begrijpen. Ook moet ze het in de context van het gesprek kunnen houden en zelfs kunnen bepalen wat je bedoelt als de context voor haar onduidelijk is.

Hierbij werd een voorbeeld gegeven over een etentje met de moeder van degene die de demo gaf. Ze vroeg Siri wanneer en waar het etentje gepland stond, want ze had het niet in de agenda gezet. Siri speurde daarop de berichten tussen moeder en dochter af en vond de afspraak. Daarop vroeg de dochter hoe lang het rijden zou zijn naar het restaurant en welke route de beste was, zonder daarbij de context extra te verduidelijken. Siri gaf daarop natuurlijk de beste route aan.

Deze werking van Siri wordt vooral mogelijk doordat Apple de spraakassistent toegang geeft tot andere apps op de telefoon. Zo kan het bijvoorbeeld niet alleen contactgegevens opzoeken, maar ook berichten doorzoeken, routes bepalen, notities inzien, mails bekijken en ga zo maar door.

En dat geldt niet alleen voor Apple's eigen apps, maar ook voor die van derden. Deze kunnen gebruikmaken van een speciaal toegangsprotocol waarin ze kunnen aangegeven welke onderdelen van de app gebruikt mogen worden door Siri.

De diepe integratie van AI in de besturingssystemen komt ook naar boven bij bijvoorbeeld het opstellen van een mail. Daarbij kun je over een paar maanden AI vragen om je tekst na te lezen of om het te herschrijven in een andere toon.

Ook kan je er door AI gegeneerde afbeeldingen bij maken en versturen, en kun je in je berichten unieke Genmoji's versturen. Dat zijn door AI gegenereerde emoji's, die speciaal gemaakt worden op basis van de prompt die jij invoert.

Voorbeelden van een door AI gemaakte afbeelding en emoji.
Voorbeelden van een door AI gemaakte afbeelding en emoji.
Apple

Natuurlijk kunnen we in de nieuwe besturingssystemen van Apple ook foto's met AI bewerken. Ongewenste personen op de achtergrond kunnen bijvoorbeeld weggepoetst worden. Het lijkt op dezelfde functionaliteit die Google vorig jaar al aankondigde bij de introductie van de Pixel 8 Pro.

Hoe zit het dan met de privacy?

Apple maakt al langere tijd een punt van privacy. Ook met de integratie van AI in de besturingssystemen blijft dat onveranderd. Apple stelt dat vrijwel alle AI-handelingen op het apparaat gebeuren en er dus geen servercapaciteit nodig is. Mocht er wel serverkracht nodig zijn, dan heeft Apple daarvoor speciaal ingerichte servers die privacytechnisch hetzelfde werken als je iPhone.

Dat betekent dat jouw data in de meeste gevallen op je iPhone blijft als je Siri vraagt om iets voor je te doen. Maar dat houdt ook in dat de aangekondigde AI-functionaliteiten beperkt blijven tot de krachtigere apparaten van het merk: alle iPhone's vanaf de 15 Pro en alle apparaten met een M-processor.

Waar de privacy iets losgelaten wordt, is bij de integratie van ChatGPT. Zoals verwacht heeft Apple de samenwerking aangekondigd tussen hen en OpenAI, al bleef het bij toegang tot de AI-chatbot. Apple ziet de kracht van ChatGPT alleen als er buiten de eigen context gewerkt wordt en er informatie van de buitenwereld nodig is. Dan kan er optioneel contact gelegd worden met ChatGPT, waarbij er van tevoren wel gevraagd wordt om toestemming om data naar de servers van OpenAI te sturen.

Apple kondigde geen schokkende of vernieuwende AI-innovaties aan, maar maakt het vooral makkelijk om gebruik te maken van de bekende AI-functionaliteiten door deze binnen handbereik te plaatsen op de plekken waar je het verwacht in de besturingssystemen.

LEES OOK: Waarom een bekende AI-onderzoeker denkt dat er een kans van 99,9% is dat artificial intelligence de mensheid uitroeit