• Apple zou een deal gesloten hebben met OpenAI voor het gebruik van diens technologie, meldt techwebsite The Information.
  • De iPhone-maker zou de kunstmatige intelligentie achter ChatGPT willen gaan gebruiken voor het verbeteren van spraakassistent Siri.
  • Apple zal de samenwerking met OpenAI naar verwachting officieel aankondigen op ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni.
  • Lees ook: Apple staat op het punt om een deal te sluiten over gebruik ChatGPT op iPhone

Na een jaar vol onderhandelingen zouden Apple en OpenAI een deal hebben gesloten voor het gebruik van de kunstmatige intelligentie achter AI-chatbot ChatGPT.

Dat meldt techwebsite The Information op basis van anonieme bronnen binnen Apple. Naar verwachting zal Apple de samenwerking officieel aankondigen op ontwikkelaarsconferentie WWDC op 10 juni.

Volgens eerdere geruchten zou het hierbij gaan om een licentie om ChatGPT in iPhone-besturingssysteem iOS beschikbaar te maken. Hoewel dat nog steeds een onderdeel van de overeenkomst kan zijn, meldt The Information dat Apple vooral het taalmodel van OpenAI wil inzetten om de eigen spraakassistent Siri aanzienlijk te verbeteren.

Achter de schermen zouden technici van zowel Apple als OpenAI al langer samenwerken en testen, om ervoor te zorgen dat Siri menselijke taal veel beter kan begrijpen. Hierdoor zou de spraakassistent niet alleen gebruikersvriendelijker worden, maar ook meer taken kunnen uitvoeren.

Siri wordt over het algemeen gezien als een product dat Apple te lang niet fatsoenlijk onderhouden heeft. Het presteert op veel vlakken minder goed dan andere spraakassistenten van concurrenten als Google en Amazon. Iets waar de opkomst van generatieve AI verandering in kan brengen.

Het bericht van The Information volgt op een demo van OpenAI waarin een menselijk klinkende ChatGPT een gesprek voert met iemand van vlees en bloed. Deze functionaliteit zou onderdeel moeten uitmaken van het nieuwste GPT-4.o, maar is nog niet beschikbaar gemaakt voor publiek gebruik.

'Microsoft maakt zich zorgen over samenwerking tussen OpenAI en Apple'

Volgens The Information zou Microsoft zich zorgen maken over de deal tussen Apple en OpenAI, mede omdat de dienstverlening van OpenAI op servers van Microsoft draait. Dat zou betekenen dat, mocht de technologie van OpenAI ingezet worden op apparaten van Apple, de servers van Microsoft niet alleen data van de concurrent moeten verwerken, maar vermoedelijk ook extra onder druk komen te staan door een mogelijk gigantische hoeveelheid van deze data.

Aan de andere kant lijkt het er op dat Microsoft meer zal verdienen aan de samenwerking die het heeft met OpenAI, als de deal met Apple op de beschreven manier invulling krijgt. De extra rekenkracht die benodigd is voor het verwerken van de data die uit Apple-apparaten komt, is immers niet gratis.

Of de zorgen gegrond zijn, valt nog te bezien. Apple zou intern namelijk ook onenigheid hebben over de samenwerking met OpenAI. Senior vicepresident voor AI John Giannandrea van Apple zou in een interne mail hebben gezegd dat "nog een chatbot het laatste is wat mensen nodig hebben". Ook zou het bedrijf achter de iPhone werken aan een eigen taalmodel.

LEES OOK: AI biedt zoveel nieuwe mogelijkheden op smartphones dat de strijd tussen Apple en Android weer op nul begint, zegt de baas van Google’s Android