Toen wijlen Steve Jobs in 2007 de eerste iPhone lanceerde, deed hij dit niet alleen. Bij deze mijlpaal was de CEO van een ander bedrijf uit Silicon Valley betrokken: die van Google.

Eric Schmidt, de toenmalige topman van Google, voegde zich bij Jobs op het podium als symbool van de sterke band tussen de twee bedrijven. Twee jaar eerder, in 2005, sloten Apple en Google een deal om de zoekmachine van Google te integreren in de Safari-browser van de Mac.

Met de integratie van de zoekmachine van Google in de iPhone stond Google op het punt om de belangrijkste zoekmachine te worden op het draagbare apparaat waar Apple zijn toekomst aan verbond. De samenwerking heeft ervoor gezorgd dat de twee bedrijven nog altijd het internet domineren.

Mede door de toegenomen populariteit van de iPhone, heeft het bereik van Google zich ook vergroot, waardoor de al dominante zoekmachine nog meer bekendheid heeft gekregen.

Nu maakt Apple zich op om plannen te onthullen om het internet opnieuw te domineren - maar dit keer met de hulp van een ander bedrijf uit Silicon Valley.

Apple's plan om opnieuw het internet te domineren

Op maandag 10 juni trapt CEO Tim Cook de Worldwide Developer Conference (WWDC) van Apple af, de jaarlijkse conferentie voor softwareprogrammeurs. Dan zal Cook naar verwachting de nieuwe visie van Apple op artificial intelligence onthullen door een samenwerking met startup OpenAI aan te kondigen. Ofwel: de maker van ChatGPT.

Volgens persbureau Bloomberg gaat Apple aankondigen dat de technologie van ChatGPT zal worden geïntegreerd in het besturingssysteem van de iPhone.

Voor Apple zou de samenwerking een gedurfde stap zijn om generatieve AI-functies op z'n telefoons te kunnen introduceren.

Hoewel Apple z'n plannen meestal geheim houdt, is de indruk ontstaan dat het bedrijf achterloopt op het gebied van AI. Rivalen als Google en Meta maken haast met hun eigen AI-modellen en Microsoft kondigde in januari vorig jaar al een samenwerking aan met OpenAI.

Door met een gevestigde AI-speler als OpenAI in zee te gaan, hoopt Apple een nieuwe internetervaring voor iPhone-gebruikers vorm te kunnen geven.

De iPhone 15. Foto: Apple
De iPhone 15. Foto: Apple

Volgens analisten van financieel adviesbureau Wedbush kan dit "het belangrijkste evenement voor Apple in meer dan tien jaar worden, nu de druk toeneemt om generatieve AI-technologie voor software-ontwikkelaars en consumenten aan te bieden".

Voor OpenAI zou de deal een ticket zijn dat toegang geeft tot een van de machtigste distributiesystemen ter wereld: meer dan een miljard iPhones.

De tijd zal leren of de deal net zo succesvol zal zijn als de overeenkomst die Apple begin deze eeuw met Google sloot. Hoewel OpenAI zich heeft ontpopt tot het gezicht van de AI-revolutie, is het bedrijf de laatste tijd constant verwikkeld in controverses.

Nog geen deal tussen Apple en OpenAI

De AI-modellen van OpenAI worden regelmatig bekritiseerd, omdat ChatGPT kritieke fouten maakt en soms de neiging heeft tot verzinnen van antwoorden, waardoor de betrouwbaarheid van de tool in twijfel wordt getrokken.

Het bedrijf zelf is ook het onderwerp van controverses. CEO Sam Altman onder vuur is komen te liggen, omdat hij veilig gebruik van ChatGPT niet tot een prioriteit zou maken.

Het is belangrijk om aan te stippen dat geen van beide bedrijven de deal officieel heeft bevestigd. Eerder werd gemeld dat Apple in gesprek was met Google over een AI-samenwerking, maar OpenAI lijkt de voorkeur te hebben.

Eén ding is zeker: Apple staat op het punt de wereld te vertellen over zijn plannen om het internet te domineren in het AI-tijdperk.

LEES OOK: Waarom een bekende AI-onderzoeker denkt dat er een kans van 99,9% is dat artificial intelligence de mensheid uitroeit