• Op het laatste moment gaan er geruchten dat Apple mogelijk een compleet nieuwe computer introduceert op 8 maart.
  • Tijdens het Peek Performance-evenement zou Apple de Mac Studio lanceren, maar ook een nieuw 27-inch scherm introduceren.
  • Het scherm zou draaien op een A-series processor en gebruikmaken van iOS. Wat dat betekent is nog onduidelijk.
  • Lees ook: Apple bevestigt het eerste event van het jaar op 8 maart – dit kan je verwachten

Eind vorige week dachten we dat we wisten wat Apple zou gaan tonen op het Peek Performance-event dat op 8 maart wordt gehouden. En hoewel het in grote lijnen klopt, komen de stemmen in de wandelgangen toch met een verrassing. Volgens hen komt er een compleet nieuwe Mac en een nieuw scherm met iOS uit.

Apple-youtuber Luke Miani was maandagavond de eerste die met het onbevestigde nieuws over de Mac Studio en het nieuwe scherm naar buiten kwam. Dit deed hij niet via zijn youtubekanaal, maar via website AppleTrack.

In het bericht stelt hij dat hij uit betrouwbare bron heeft dat Apple met een nieuwe desktopcomputer in de vorm van twee Mac Mini’s op elkaar gestapeld gaat komen. De computer zou ongeveer 10 centimeter hoog meten. Volgens hem draagt deze computer de naam ‘Mac Studio’ en zal hij een krachtigere variant worden van de Mac Mini.

Het grotere formaat is waarschijnlijk nodig voor betere koeling en een groter aantal aansluitingen op de achterkant.

Voor de rest is er nog niets bekend over de Mac Studio. Het is natuurlijk wel te verwachten dat deze nieuwe desktop de M1 Pro en M1 Max processoren heeft, aangezien hij gericht is op de professionelere gebruikers voor wie een Mac Pro te zwaar of te duur is. Volgens 9to5Mac zou de Mac Studio zelfs een nog krachtigere processor bevatten. Een die Apple nog niet eerder toonde.

Apple Pro Display XDR. Foto: Aaditya Ailawadhi/Unsplash
Apple Pro Display XDR. Foto: Aaditya Ailawadhi/Unsplash

Apple iOS scherm

Dat Apple deze nieuwe Mac Studio vergezelt van een nieuw scherm is heel erg logisch. De computer wordt standaard geleverd zonder beeldscherm en de Apple Pro Display XDR, die vanaf 5.499 euro verkrijgbaar is, is eigenlijk een stap te ver voor doelgroep van de Studio.

Het nieuwe scherm zou ruwweg 27 inch meten en voorzien zijn van dikkere randen om het beeld dan het geval is bij de Apple Pro Display XDR. Ook zou het model aanzienlijk dikker zijn en geen kaasschaafdesign op de achterkant hebben. 9to5Mac speculeert dat het hier kan gaan om een 'Apple Studio Display' die een 7K-resolutie heeft. Dat is meer dan de Apple Pro Display XDR, die op 'slechts' 6K werkt.

Volgens datzelfde gerucht zou het scherm op een versie van iOS draaien en voorzien zijn van een A13-chip. Wat dat precies inhoudt is nog onduidelijk. De iPhone 13 is voorzien van de A15 Bionic-chip.

Miani beweert dat de Mac Studio en het nieuwe scherm direct na het evenement beschikbaar zullen zijn. Of dat ook voor Nederland geldt is onduidelijk. De geruchten melden niets over mogelijke prijzen.

LEES OOK: Apple komt op 8 maart mogelijk met nieuwe computer, en gaat de M2-processor introduceren